Scania R450 combi voor Vonk en Co
| 11:20 | Korneel Luth

Scania R450 combi voor Vonk en Co

Vonk en Co heeft een splinternieuwe Scania R450 Topline volumecombi aangeschaft.

Vonk en Co is niet over één nacht ijjs gegaan. Uiteindelijk koos men voor een R450 6×2 Topline motorwagen met de zes cilinder SCR-only motor. 

Daarachter hangt een van Eck middenas-aanhanger en een aluminium opbouw met doorlaadsysteem van Elcar. Dezelfde aluminium-opbouw zit ook op het chassis van de voorwagen.

Laag chassis af-fabriek

Belangrijk was dat de nieuwe R450 Topline een laag chassis zou hebben voor een binnenhoogte van 2,96 m in de laadruimte. Scania kon het voertuig zonder aanpassingen op de band bouwen.

De truck werd daarnaast binnen het Scania Multi Color Concept af fabriek in het ‘Vonk-rood’ gespoten en afgewerkt met een extra laag blanke lak tegen het verkleuren onder invloed van de zon.

Inzet op Duitsland en Oostenrijk

Vonk en Co is een volumevervoerder die veel in de nationale distributie zit. Deze auto is echter bedoeld voor de distributie van stukgoed op Duitsland en Oostenrijk waarbij op de terugweg witgoed geladen wordt. 

“Dat is de reden dat wij toch voor de iets sterkere 450 pk SCR-only motor gekozen hebben,” aldus wagenparkbeheerder John van Hattem. 

“Dat witgoed op de terugweg is niet bijzonder zwaar. Maar op de heenweg kan er van alles in de lading zitten. Dan kom je zeker met een volumeauto echt aan je gewicht”. 

Scania vrijloopretarder

Vonk heeft daarom ook voor de nieuwe Scania vrijloopretarder gekozen. Die heeft ten opzichte van een klassieke retarder het voordeel dat hij in rust volkomen wrijvingsloos is en dus geen extra brandstof kost. 

Het is voor Vonk en Co de eerste auto met een dergelijke voorziening. Het verbruik moet voor Vonk nog verder gedrukt worden door Ecoroll 2 en Active Prediction.

“Om zeker te weten dat we de auto optimaal inzetten, krijgt de chauffeur nog een extra rijtraining van Scania”, aldus Van Hattem die zelf ook erg benieuwd is naar de prestaties van het nieuwe voertuig. 

Overigens wordt bij iedere nieuwe Scania een gratis chauffeurstraining aangeboden, die meetelt voor Code 95. Daarnaast is voor zowel het voertuig als de aanhanger een reparatie en/of onderhoudscontract afgesloten. 

Vonk kocht de auto in het kader van een heroriëntering op de markt. Scania-dealer Gerritse uit Tiel tekende voor de levering van de truck.

 

Klik hier voor alle Scania-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie