| 12:51 | Arjen van Vliet

Scania introduceert gordijnairbag

Bij de nieuwe Scania S kun je voor het eerst een gordijnairbag boven het portier bestellen. Die beschermt je tegen hoofdletsel bij een kantelongeluk.

Bij Scania denkt men dat de gordijnairbag een belangrijke bijdrage kan leveren aan beperking van ernstig hoofdletsel als een truck onverhoopt op zijn zij gaat. Kantelongevallen behoren tot de meest voorkomende en ernstigste ongelukken met vrachtwagens. Uiteraard voorkomt de airbag niet dat een truck kantelt, maar hij verzacht de gevolgen wel.

Oorzaak

Kantelen wordt vaak veroorzaakt doordat de chauffeur plotseling moet uitwijken. Als de truck dan op een instabiele ondergrond naast de weg belandt, is kantelen nauwelijks of niet meer te voorkomen. Sensoren bepalen in de nieuwe Scania of en wanneer dit gebeurt en of de gordijnairbag of andere airbags geactiveerd moeten worden. Dat gebeurt allemaal binnen een fractie van een seconde. Het is wel belangrijk dat de chauffeur zijn gordel draagt; anders is ook het effect van de gordijnairbag beperkt.

De gordijnairbag is slechts één van de actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen die we op de S-serie kunnen verwachten.

Scania biedt als eerste gordijnairbag aan.

Scania biedt als eerste truckfabrikant gordijnairbags aan. Standaard aanwezig zijn ze vooralsnog niet.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie