| 13:37 | Arjan Olsthoorn

Ruim 860.000 ton vlees vervoeren met een Van Eck koeltrailer

Trailerbouwer Van Eck leverde in 2014 een drie-assige trailer voor shuttle-ritjes vanaf de fabriek naar het hoogbouwmagazijn. Van de fabriek van de Duitse vleesverwerker Badenhop Fleischwerke naar diens logistieke centrum, een ritje van 2,5 kilometer. Inmiddels heeft deze trailer relatief weinig kilometers gemaakt, maar enorme tonnages vlees vervoerd.

Wanneer een trailer ingezet wordt in een pendeldienst en daarbij vol-automatisch in een paar minuten geladen wordt, de weg op gaat en een paar kilometer vol-automatisch gelost wordt en daarna op dezelfde plek weer automatisch geladen wordt met lege pallets, dan is dat natuurlijk een heel productieve inzet. Voor zulke specifieke trailers maakt Günther Badenhop Fleischwerke KG uit Verden, dat ligt vlak bij Bremen, gebruik van Van Eck Trailers. De trailer in kwestie is zeven jaar in gebruik, vervoerde jaarlijks 108.000 ton vlees, 20 ton per rit,  en is nu toe aan een servicebeurt. “We hebben kort geleden een nieuwe trailer bij Van Eck besteld. Daardoor kan de oude nu een servicebeurt krijgen waarna we de oudste trailer als back-up inzetten. Later zetten we beide trailers naast elkaar in”, aldus Christian Otten, die logistiek directeur is bij Günther Badenhop Fleischwerke KG.

Lange relatie

Badenhop en Van Eck leerden elkaar al meer dan veertig jaar gelederen kennen op een vakbeurs. Het vleesbedrijf studeerde toen al op mogelijkheden om de logistiek zo efficiënt mogelijk te doen, het liefst met vooruitstrevende techniek. Het leidde tot de komst van trailers met een kipinstallatie en een open dak. “Door dat dak werden blokken bevroren vlees ingeladen en die werden verderop weer eruit gekiept”, zegt Hans van Eck in een toelichting. “We hebben bij Badenhop Fleisch een wagenpark van 71 trekkende eenheden en 140 trailers, meest tank-, silo-, en koeltrailers. En een klein aantal speciale trailers, waarvoor we onder andere zaken doen met Van Eck,” legt Otten uit. Op het terrein bij Badenhop Fleisch staat nog een kieptrailer van Van Eck, die in 2001 is afgeleverd aan het vleesbedrijf.

Efficiënt

Christian Otten werkt met een moderne vloot en zorgt ervoor dat trekker en trailer een optimale service krijgen. Ook worden de prestaties van de voertuigen gevolgd en worden waar mogelijk verbeteringen aangebracht. “Dat heeft ertoe geleid dat het brandstofverbruik van onze trekkers flink is gedaald en dat de efficiency van de vloot als geheel is verbeterd,” aldus Otten.

Organen en bloedmeel

Günther Badenhop Fleischwerke KG verwerkt voornamelijk bijproducten uit slachthuizen van categorie 3. Daarbij werkt het bedrijf uitsluitend samen met toeleveranciers die daarvoor door de EU goedgekeurd zijn. Badenhop is een van de grootste exporteurs van voeders voor huisdieren en exporteert die over de hele wereld. “We hebben een capaciteit van meer dan duizend ton per dag. Sinds kort beschikken we over een nieuw, vol-automatisch hoogbouw-magazijn waar we 16.000 palletplaatsen op minus 21 graden kunnen houden.”

Revisie

De Van Eck trailer die nu inmiddels 864.000 ton vlees heeft vervoerd, krijgt een grote beurt bij Van Eck in Beesd. Daarna kan hij wat Badenhop Fleisch betreft weer ingezet worden. “Deze trailers zijn een voorname schakel in ons productieproces. Zou een trailer uitvallen dan stopt hier uiteindelijk de productie. Dat is natuurlijk ondenkbaar. De afgelopen zeven jaar hebben ons bewezen, dat we op Van Eck kunnen vertrouwen.”

Badenhop

Links salesmanager Rene Oome van Van Eck en rechts Christian Otten van Günther Badenhop Fleischwerke.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie