Rotterdamse stakers hervatten werk
| 15:55 | Korneel Luth

Rotterdamse stakers hervatten werk

Havenarbeiders in Rotterdam hervatten vanmiddag het werk na een staking.

Stakende medewerkers van enkele container-terminals zullen om 15:15 uur weer aan het werk zijn. Dat meldt RTV Rijnmond. 

De havenarbeiders eisen jarenlange baangaranties bij hun werkgevers. Dat zijn de overslag-terminals zoals: APMT en RWG. De werkgevers vinden de eisen veel te ver gaan.

Maandag praat men verder over het conflict. Havenbedrijf-directeur Allard Castelein ontvangt dan apart van elkaar delegaties van de werkgevers en de werknemers. 

Wegtransport lijdt onder acties

Het wegtransport is niet bepaald gebaat bij de stakingen. Branche-organisatie TLN reageert dan ook fel: “Door de stakingen worden bedrijven en sectoren getroffen die buiten het conflict tussen de havenbedrijven en medewerkers staan, zoals containervervoerders en expediteurs”, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

“De Rotterdamse haven kan dergelijke onrust echt niet gebruiken. Lading dreigt hierdoor uit te wijken naar Antwerpen en andere havens”, waarschuwt van Dijk. 

Concurrentie-positie Rotterdam

“Bovendien komt de concurrentiepositie van Rotterdamse en het Nederlandse bedrijfsleven zo in het geding. De haven moet juist een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn voor bestaande en toekomstige bedrijven”, aldus van Dijk.

De havenwerkers en de vakbonden zijn bang voor overtolligheid als er in de toekomst twee nieuwe containerterminals operationeel zijn op de Maasvlakte. Die terminals – van APMT en RWG – zijn uiteraard hartstikke modern en sterk geautomatiseerd. Ze hebben daardoor minder personeel nodig.
Bovendien zijn de havenwerkers bang dat de nieuwe terminals een deel van de markt zullen overnemen van de bestaande terminals omdat de containeroverslag in Rotterdam niet sterk groeit. 

Foto: De havenwerkers eisen jarenlange baangaranties; tegelijk wordt beweerd dat ze zich in eigen voet schieten met hun stakings-acties. (ANP) 

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie