Vallem Transport
| 10:03 | Arjan Olsthoorn

Rood met een gouden randje bij Vallem Transport (DK)

Een zwaartransportcombinatie met tweekleurige wielen, dat zie je niet vaak. Wel bij Vallem Transport uit Denemarken.

Lees dit verhaal in onze Zwaar & Speciaal Transport Special. Bestel hem nu!

Op vrijdagavond laat Danny Vallem uit het Deense Svinninge oude foto’s zien van zijn wagenpark. Tussen de vele Scania’s met bulktrailer of kipper valt één Volvo op. Het is een vierassige zwaartransporttrekker met grote dieplader. De Volvo, nog van het eerste type FH, moet allang met pensioen zijn. Danny zegt dat die inderdaad niet meer rijdt, maar vervangen is door een nieuwer exemplaar met een nog grotere dieplader. Hij toont foto’s op zijn telefoon. “Wacht”, zegt hij dan, “ik vraag de chauffeur wel of hij maandag geen mooi ritje heeft”.

Vallem Transport

Van de bouwplaats naar de snelweg rijdt het transport door het kleine dorpje Næstved.

Blinkend gepoetst
En zo beland ik op een maandagochtend in het dorpje Næstved. De begeleidingsbus staat al te wachten en ook de bouwplaats is niet moeilijk te vinden. Boven de akker steken al enkele torenkranen uit. Een breed grindpad leidt naar de laadlocatie. Daar is de Junttan PMX 24 gereed voor zijn volgende klus in Kopenhagen. Rustig komt Johnny Wirenfeldt Sørensen (37) aanrijden. “Ik wil niet te veel stof maken, want ik heb van het weekend de trekker en trailer helemaal gewassen”, zegt hij. Het doorkomende zonnetje doet de bordeauxrode combinatie met gouden accenten goed.

“Rood met een gouden randje”

Johnny laat het bed van de Faymonville trailer geroutineerd tot op de grond zakken. In de tussentijd worden de oprijbokken door twee anderen van de trailer gehaald. Op aanwijzingen van Johnny leggen ze die neer en dan kan de heimachine met zijn rupsbanden de trailer beklimmen. Er kraakt wat als de 74 ton zware machine draait op het trailerbed. De heistelling is uitgevoerd met een korte mast en daardoor hoeft Johnny de trailer niet uit te schuiven. Hij laat de machine helemaal tot tegen de drieassige dolly rijden. De mast zakt over het vijfassige achterdek maar steekt aan de achterkant nog twee meter over. Johnny hangt er een zwaailamp aan. Als hij de machine heeft vastgesjord, is er nog even tijd om iets over zijn combinatie te zeggen.

Trots op zijn wielen
Johnny is trots op zijn wielen: “Die zijn allemaal in twee kleuren gespoten”. Op de trekker had hij ze al, maar toen de nieuwe trailer besteld was, vertelde Johnny zijn werkgever dat een trekker met gespoten wielen en een trailer met standaard grijs staal echt geen gezicht was. “Ik hoefde niet veel moeite te doen om hem te overtuigen, maar het was wel een hoop werk!” Onder de trailer zitten namelijk 32 wielen, maar alleen de buitenste zijn rood gespoten met een gouden rand. “Dat zie je niet veel, een zwaartransportcombinatie met wielen in twee kleuren”, lacht Johnny. “Natuurlijk is het een hele klus om ze schoon te houden. Nu is het droog, maar als het even regent, verandert het hier direct in een enorme modderpoel.” Hij tracht zijn combinatie elk weekend te wassen om de wielen goed uit te laten komen.

Over de stoffige bouwweg rijdt hij met de geladen combinatie heel kalmpjes. Eenmaal op het asfalt, is het oppassen geblazen voor het tegemoetkomend verkeer. De begeleider zet het verkeer stil en zo kan Johnny alle ruimte pakken die hij nodig heeft op zijn route naar de snelweg. Waar hij straks bij het lossen terechtkomt, weet hij nog niet. “Maar nu heb ik in ieder geval plezier gehad van een schone auto!”

Lees het hele verhaal in de Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special. Of word abonnee en mis nooit meer een verhaal.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie