Roemeense dieseldieven zeer professioneel
| 16:39 | Truckstar Redactie

Roemeense dieseldieven zeer professioneel

In Noorwegen zijn twee Roemeense trucks in beslag genomen met een volledige uitrusting voor het stelen van diesel aan boord.

De Noorse politie hield de Roemeense trucks onlangs aan voor een controle. Aan boord van de ene oplegger: verschillende slangen en pompen, en vijf IBC’s waarvan één vol zat met diesel en een tweede halfvol was. De overige drie waren leeg.

In de tweede trailer stonden vier lege IBC’s. In totaal hadden de Roemenen dus 9.000 liter diesel kunnen stelen.
 
Voorjaar 2011
Het verhaal achter deze aanhouding begint echter in het voorjaar van 2011. Toen werd de volledige dieselvoorraad van 12.500 liter van een Esso-pomp in de buurt van de Noorse plaats Årnes in een soortgelijke truck getankt. Op de bewakingsbeelden was deze truck wel te zien, maar een kenteken was niet te lezen.

Toevallig kwam een politie-agent onlangs eenzelfde truck tegen, en de tweede truck, niet ver daar vandaan bij Skedsmo, (ten oosten van Oslo).

Tot ieders verbijstering trof men in beide opleggers de dieselsteel-uitrusting aan. Drie Roemenen werden aangehouden voor verhoor, maar moesten weer vrijgelaten worden.

Duistere reputatie
Roemenen en Bulgaren hebben inmiddels een duistere reputatie opgebouwd in Scandinavië, maar ook in andere landen zoals Nederland, België en Groot-Brittannië. Talloze gevallen van lading- en dieseldiefstal zijn gelinkt aan Roemeense en Bulgaarse bendes.

Ter plekke uitventen
Volgens een tip aan de redactie van ons Noorse collega-tijdschrift Transport Magasinet zouden de dieseldieven de gestolen diesel ter plekke her-distribueren aan Oostblok-collega’s. Die kunnen zo nóg goedkoper werken dan ze al kunnen, en de transportmarkt in West-Europa nog verder kapotmaken. De Noorse politie is overigens een groot onderzoek begonnen naar dieseldiefstal in heel Noorwegen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie