Renault Mammoet Rallysport brandt af
| 11:18 | Korneel Luth

Renault Mammoet Rallysport brandt af

De Dakar-rally is voor Mammoet Rallysport-coureur Martin van den Brink tot een abrupt einde gekomen.

De Renault rally-truck van Martin van den Brink brandde tijdens de tweede etappe helemaal uit. “De remdruk van de truck viel weg en ineens stond de Renault in lichterlaaie”, zegt van den Brink.

De Dakar Rally is daarmee voor Martin van den Brink afgelopen en ook voor navigator Peter Willemsen en monteur Richard Mouw.

Linkerachterkant truck in brand

Op ongeveer 100 kilometer voor het einde van de proef over 387 kilometer ging het mis. Martin: “Ik voelde dat er geen remdruk meer was. In een bocht naar rechts raakten we een wal, ik kon de truck nog net op het pad houden en toen hoorden we ook iets.”

“Monteur Richard Mouw ging vervolgens kijken en schreeuwde dat de linker achterkant in brand stond. “De Renault vatte razendsnel vlam. De rijders konden zich in veiligheid brengen; bluspogingen van het team waren vergeefs.”

Onbegonnen werk

“Dat is onbegonnen werk”, zegt van den Brink. “Het is verbazingwekkend hoe snel dat dan gaat. We kregen hulp van Kamaz-rijder Dmitry Sotnikov. Dat was heel fijn, maar ook de Russen konden niets meer doen. Het is echt heel apart dat het zo snel gaat. We konden gewoon niets beginnen. Ik heb uiteindelijk nog maar een paar foto´s gemaakt.”

Teamgenoot Pascal de Baar kon ook niets meer betekenen voor zijn kopman. De Baar vervolgde zijn weg naar de finish en werd achttiende. Van den Brink en zijn crew werden per helikopter naar het bivak in Termas Rio Hondo gevlogen.

Collegiaal onthaal

“In het bivak stonden alle mannen van de Mammoet serviceploeg ons op te wachten. Ook mensen van de teams van De Rooy, MAN en Riwald stonden klaar. Ja, op dat moment werd het wel een beetje emotioneel en moest ik een traantje wegpinken”, aldus van den Brink.

Vandaag rest een laatste klus: “We gaan terug naar de plaats waar de truck staat. Dat is zo´n 360 kilometer vanuit het bivak. We moeten de truck bergen en de rotzooi opruimen. Ja, dat hoort er ook bij. We willen het gebied netjes achterlaten”, aldus een teleurgestelde, maar uiterst realistische Martin van den Brink.

‘Ook dit hoort bij de Dakar Rally’

Van den Brink: “Het is een keihard spel. Maar ook dit hoort bij de Dakar Rally. Je kunt er echt helemaal niets aan doen. We moeten uithuilen en opnieuw beginnen.

“We geven het niet op. We waren al bezig met de bouw van de nieuwe rallytruck. In 2010 vielen we in de eerste etappe uit door een ongeluk met de truck van Kolomy. Dat vond ik veel erger. Er is nu niemand gewond en we kunnen hier zelf niets aan doen.”

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie