| 14:13 | Bert Mateboer

Recordinstroom vrachtwagenchauffeurs

Er zijn nog nooit eerder zoveel mensen chauffeur geworden als nu. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er 3.047 vrachtwagenchauffeurs bij. Dat meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek in de ‘Sectormonitor‘.

De transportsector profiteert van de groeiende Nederlandse economie. Er is omzetgroei en de stemming onder ondernemers is positief. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut: ,,De arbeidsmarktdynamiek neem toe. Er is een zeer hoge instroom, maar er zijn nog veel meer nieuwe werknemers nodig. Het aantal openstaande vacatures ligt op een hoog niveau. Door deze ontwikkelingen nemen de zorgen onder ondernemers over een personeelstekort toe.”

Er is nog een tekort van 2.000 chauffeurs

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN): “het is goed te zien dat veel mensen instromen in de sector en dat bijvoorbeeld ons zij-instroomtraject werkt. Er werken nu al bijna 150.000 mensen in de sector. Dat neemt niet weg dat we in een cirkel van 300 kilometer rond Utrecht de komende jaren 2000 vrachtwagenchauffeurs per jaar zoeken. Daarnaast zijn er ook veel vacatures in andere logistieke beroepen”.

In de Sectormonitor 2017 zien we verder de volgende arbeidsmarktontwikkelingen:
• De gemiddelde leeftijd van werknemers daalt licht
• Het aandeel werknemers tot 35 jaar neemt (weer) toe
• Het aandeel oproepkrachten nam de afgelopen jaren sterk toe, maar is nu stabiel. Onder vrachtwagenchauffeurs neemt het aandeel oproepkrachten af.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie