Problemen wegtransport onaangeroerd
| 16:26 | Korneel Luth

Problemen wegtransport onaangeroerd

De EU holt van de ene naar de andere crisis. Daarom zijn tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU de grote problemen in het wegtransport blijven liggen.

Dat concludeert vakbond CNV. “De afgelopen periode werd gedomineerd door de vluchtelingencrisis en een mogelijke Brexit. Eigenlijk holt Europa voortdurend van de ene naar de andere crisis. Mede hierdoor worden fundamentele problemen op de Europese arbeidsmarkt, zoals oneerlijke concurrentie en verdringing, onvoldoende aangepakt”, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Het CNV meet het succes van het Nederlands voorzitterschap af aan de bijdrage aan de strijd tegen oneerlijke concurrentie, uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt. “Een Nederlandse werknemer in de knel moet echt wat hebben gehad aan dit voorzitterschap. Zo is er ingezet op aanpassing van de detacheringsrichtlijn en ligt er nu inderdaad een voorstel van de Europese Commissie. Hoewel dit voorstel nog onvoldoende is, is het wel een stap in de goede richting. Met wat er nu ligt zijn werknemers in ieder geval iets beter af.” 

Oost-Europese landen liggen dwars

“Maar jammer genoeg heeft een grote groep Oost-Europese landen nu een ‘gele kaart’ getrokken tegen dit voorstel, waarmee de plannen weer op losse schroeven staan. Daarom hebben we commissaris Thyssen onlangs al op het hart gedrukt haar rug recht te houden”, zegt voorzitter Limmen.

Limmen debatteert op 31 mei in het SER-gebouw in Den Haag over het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Dit doet Limmen samen met de andere vakcentrales, de directeur-generaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Europese Commissie en de Europese Vakvereniging tijdens een bijeenkomst van de European Economic and Social Committee. 

Foto: Koninging Máxima houdt in het kader van het EU-voorzitterschap een toespraak in Amsyerdam voor de EU-ministers van financiën en centralebank-presidenten tijdens een informele bijeenkomst. (ANP)

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie