Prinses Margriettunnel
| 15:52 | Arjan Olsthoorn

Prinses Margriettunnel A7 half februari gedeeltelijk open

De Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure kan half februari weer gedeeltelijk open voor het wegverkeer. Deze beslissing is genomen nadat deskundigen van Rijkswaterstaat, aannemers onder leiding van VolkerWessels en specialisten van Deltares uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar de haalbaarheid hiervan.

Na de gedeeltelijke openstelling geldt een maximumsnelheid van 50 km/h en is er slechts 1 rijstrook per richting beschikbaar. De verwachting is dat door het gedeeltelijk openen van de A7 tussen Sneek en Joure de verkeersdruk op lokale wegen in de regio snel vermindert.

Nieuwe stabilisatie

Op 14 december 2022 werd de A7 tussen Joure en Sneek in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten nadat een tunnelelement in de noordelijke oprit van de Prinses Margriettunnel omhoog was gekomen. Na de afsluitingen zijn direct grote zandzakken aangevoerd om de tunnelelementen te stabiliseren en zo verdere schade te voorkomen.

In totaal werden 10.000 van deze grote zandzakken op de tunnelelementen geplaatst. Dankzij het aangebrachte monitoringssysteem is duidelijk geworden dat het omhoog gekomen tunnelelement weer nagenoeg in zijn oorspronkelijke positie is teruggezakt. Aannemer Van Hattum en Blankevoort is begonnen met het gecontroleerd verplaatsen en weghalen van de grote zandzakken. Het verwijderen van de grote zakken is nodig om ruimte te creëren voor het wegverkeer.

Het stabiliseren van de tunnelelementen blijft nodig totdat het herstel is uitgevoerd. Daarom worden stalen rijplaten en betonblokken aangebracht in de middenberm en aan de zijkanten van de tunnel. Op deze manier komt er ruimte voor het wegverkeer. Op hetzelfde moment kunnen we goed onderzoek blijven doen naar de oorzaak en uiteindelijk het herstel uitvoeren. De verwachting is dat het wegverkeer half februari 2023 weer gedeeltelijk gebruik kan maken van de Prinses Margriettunnel.

A7

De ligging van de 2 rijstroken in de tunnel. Foto: Van Hattum en Blankevoort

Omleidingsroutes blijven bestaan

Ondanks de gedeeltelijke opening van de Prinses Margriettunnel in de A7 blijven de omleidingsroutes via de A31 en A32 en de N359 en de N354 bestaan. Deze maatregel blijft in stand om het verkeer zo veel mogelijk te spreiden. De verwachting is dat door het gedeeltelijk openen van de A7 tussen Sneek en Joure de verkeersdruk op de lokale wegen in de regio snel vermindert.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie