Plan Duits weekendrustverbod gaat ver
| 10:52 | Korneel Luth

Plan Duits weekendrustverbod gaat ver

De Duitsers willen een weekendrustverbod instellen dat nog verder gaat dan de verboden in andere landen.

In navolging van België, Oostenrijk en Frankrijk wil ook Duitsland een verbod instellen op het doorbrengen van de 45 uurs weekendrust in de cabine.

Dat meldt branche-organisatie TLN die een Duits wetsvoorstel hiertoe heeft weten te bemachtigen. Het Duitse plan zou transportbedrijven ook verplichten dat hun chauffeurs de weekendrust in hun woonplaats – thuis of in een ‘vast verblijf’ moeten doorbrengen.

Alleen groei landbouw en zorg
Het Duitse verbod moet dit soort toestanden in de weekenden verbieden. Op parkings langs de Autobahn staan duizenden en duizenden Oost-Europese chauffeurs te kamperen. Deze chauffeurs komen zelden op de Oost-Europese standplaats.

Ook hotelovernachting geldt niet

Weekendrust die niet onder de geplande voorwaarden is genoten, geldt niet als weekendrust. Ook een hotelovernachting geldt niet. Wordt dit tijdens een controle vastgesteld, dan wordt de truck stilgezet.

De Duitse branche-vereniging Deutscher Speditions- und Logistikverband e.V. (DSLV) vindt de voorstellen veel te ver gaan. Men is bang dat de internationale concurrentiepositie van het Duitse wegtransport ondermijnd wordt.

Ook TLN vindt de plannen te ver gaan. Het per definitie verbieden van het doorbrengen van iedere normale wekelijkse rust in de cabine, zoals Frankrijk, België en Oostenrijk nu doen, vindt TLN al te ver gaan. Daarnaast gaat de strafmaat alle proporties te buiten.

Lees ook:

TLN naar Franse zusterorganisatie

Heisterkamp-chauffeurs op Deense TV

P-overlast verschuift naar Nederland

Meer weekendrustcontrole België

Extreme Franse sanctie weekendrust truck

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie