noorderdorp
| 09:49 | Arjan Olsthoorn

Pacton B-Double LZV voor Noordendorp Transport

Noordendorp Transport uit Haaksbergen rijdt sinds kort met een LZV van Pacton Trailers uit Ommen. Het is de eerste LZV-combinatie in het wagenpark van Noordendorp, bestaande uit 35 trucks en 50 trailers. “We vervoeren veel complete én deelladingen naar Brabant en de regio Rotterdam. De complete lading gaat in de grote ‘volgoplegger’; de deelladingen in de B-Double”, vertelt directeur Michel Wentink.

De B-Double is Pacton’s multifunctionele LZV oplossing. Met een B-Double is het niet alleen mogelijk om een LZV combinatie te creëren, maar met het asstel ingeschoven kan deze oplegger ook worden ingezet als korte oplegger. Het productgamma van Pacton omvat de B-Double zowel in open laadbak uitvoering, in containeruitvoering alsook in schuifzeilenuitvoering.

Een B-Double met twee opleggers is maximaal flexibel, vertelt Wentink. “De grote oplegger blijft als eerste bij een klant achter voor het lossen, waarna we met de korte trailer verdergaan. Omdat we twee ‘volgopleggers’ hebben, kunnen we in Haaksbergen de complete lading voor de volgende dag al klaarzetten. De LZV-combinatie wordt praktisch dagelijks ingezet. Maar het voordeel is dat je de opleggers ook prima afzonderlijk kunt inzetten.” De grens gaat Noordendorp in eerste instantie niet over met de nieuwe LZV. “Het zou op zich wel handig zijn, maar de regelgeving is toch te beperkend.” Het was voor Noordendorp de eerste directe aanschaf bij Pacton Trailers. “We hebben gezocht naar een trailerbouwer van goede naam die een LZV compleet kan afleveren. Toen kwam Pacton al snel naar voren. We kenden de kwaliteit van de trailers al wel, omdat we een aantal in eigendom kregen na een bedrijfsovername.”

Wisselopleggers

De nieuwe LZV bestaat uit een korte B-Double oplegger (type BXD.232.T-BELP1), met een verschuifbaar asstel met koppelingsschotel. De SAF tientons assen zijn widespread geplaatst. De laatste as is naloopgestuurd. Pacton leverde twee achterste opleggers voor de LZV-combinatie, zodat er gewisseld kan worden. De twee drieassige opleggers zijn onder meer Tridec stangengestuurd, beschikken over schuifzeilen, schuifkap, zijborden en een onderschuiflaadklep. Opvallend is ook de zogenaamde Airtube in zowel de B-Double als de beide volgopleggers. Deze Airtube kan worden opgeblazen om voor het wegrijden de zeilen te ontdoen van water en/of ijs. Zo kan Noordendorp Transport altijd veilig op weg met de nieuwe LZV-combinatie.

De uitbreiding met een LZV/Ecocombi past in het duurzame beleid van Noordendorp Transport. De LZV is maximaal 25,25 meter lang en mag 60 ton zwaar zijn. Wentink: “Twee LZV’s kunnen bijvoorbeeld hetzelfde gewicht vervoeren als drie standaard EU-voertuigen. Een LZV verbruikt weliswaar meer brandstof, maar omdat de LZV een groter vrachtvolume vervoert, zal het brandstofverbruik per ton/kilometer ongeveer 16 procent lager zijn.”

noorderdorp

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie