Freshgard en Van Ooijen Transport
| 11:49 | Robert Servaas

Overname Van Valen Groep door Freshgard en Van Ooijen Transport

Na bijna zeventig jaar valt binnenkort het doek voor Van Valen Groep in de huidige vorm. Vanaf 1 mei a.s. nemen Freshgard en Van Ooijen Transport alle bedrijfsactiviteiten over. Ook alle medewerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar.

Voor de zusterbedrijven Freshgard en Van Ooijen, beide gespecialiseerd in de logistieke verwerking van AGF, is de uitbreiding een nieuwe stap in het verwezenlijken van hun visie op de innovatieve en gezonde logistiek voor de AGF-branche. Ook voor de klanten van Van Valen biedt de overname extra mogelijkheden.

Gefaseerde overgang

De overname wordt gefaseerd uitgevoerd, te beginnen met de transportactiviteiten die per 1 mei 2020 overgaan naar Van Ooijen Transport. Zusteronderneming Freshgard voert m.i.v. 1 juli 2020 alle warehousing, verpakkings- en crossdock-activiteiten uit. Alle handelsactiviteiten gaan tot slot per 1 juli a.s. over naar de nieuw opgerichte zuster-bv ‘Van Valen bv’, die vanaf dan de handelstak vertegenwoordigt. Algemeen directeur Arjan de Bruin: “De belangrijkste eis van de huidige directeur, die hierna met pensioen gaat, was dat alle klanten en medewerkers probleemloos konden overstappen naar een stabiele en betrouwbare nieuwe eigenaar. Die wens sloot goed aan bij onze belangrijkste focus op de relaties met onze opdrachtgevers en collega’s. De gefaseerde integratie zorgt ervoor dat wat goed is, goed kan blijven. Al hebben we tegelijkertijd natuurlijk ook veel ideeën – en mogelijkheden – om dat goede verder uit te bouwen.”

Nieuwe mogelijkheden

De overstap betekent voor de klanten dat er meteen al meer mogelijkheden zijn in de logistieke verwerking van hun AGF. Wat het transport betreft is het servicegebied veel groter en komt er een hele nieuwe afzetmarkt bij met alle grote retailers in België. Ook het grotere en moderne (geconditioneerde) wagenpark van Van Ooijen heeft een positieve uitwerking op o.a. het inspelen op piekvolumes. Voor de opslag en overslag, het inpakken, ompakken en verpakken, en crossdocken heeft Freshgard op haar beurt bredere faciliteiten beschikbaar op haar hub in Barendrecht, met o.a. acht verschillende temperatuurzones in het warehouse en twaalf laad- en losdocks. Klanten kunnen daarnaast ook profiteren van de Douane-entrepot vergunning en het feit dat Freshgard een KCB (Kwaliteits Controle Bureau) inspectielocatie is voor fytosanitaire inspecties.

Freshgard en Van Ooijen Transport

Het borgen van de kwaliteit is natuurlijk per definitie een vereiste, in een branche waar je met dagverse producten geen enkel risico wil lopen. Dat Freshgard/Van Ooijen dat zeer serieus neemt, blijkt ook wel uit de certificering conform de (strenge) internationale IFS-standaard, en bijv. de strakke cijfers in belangrijke meetpunten als on-time-in-full en temperatuurbeheersing. De overgang betekent voor de klanten daarnaast ook een stap voorwaarts in hun eigen duurzaamheidsstrategie. De Bruin: “Duurzaam ondernemen is voor ons naast kwaliteit en betrouwbaarheid het belangrijkste sleutelbegrip. IT speelt daarin overigens een cruciale rol, bijvoorbeeld in de CO2-besparing door het voorkomen van leegrijden.”

Ja is ja

De Bruin: “In deze bijzondere tijd, waarin door de coronacrisis bijna niets nog ‘normaal’ is, kan een verandering misschien extra spannend lijken. Zeker als je al jaren, soms zelfs decennialang, vertrouwd bent met je huidige dienstverlener of werkgever. Maar ik kan iedereen op het hart drukken dat het werk zonder haperingen en minstens net zo goed doorgaat, tijdens én na de overnameperiode. Met een frisse blik en gezond verstand steeds blijven vernieuwen, dat is wat we al vele jaren succesvol doen. En met onze ‘ja-is-ja-mentaliteit’ weet ik zeker dat onze nieuwe klanten de verandering als positief zullen ervaren.”

Over Freshgard en Van Ooijen Transport

Zusterbedrijven Freshgard en Van Ooijen Transport verzorgen samen het gehele logistieke proces in de groente- en fruitketen (AGF). Het hoofdkantoor staat in Barendrecht, waar ook de hub is van 14.000 m2 met twaalf laad- en losdocks, ruime crossdock-vloer en alle warehousefaciliteiten met o.a. acht temperatuurzones. Van Ooijen Transport beschikt over een modern wagenpark van meer dan twintig trekker-trailercombinaties, speciaal toegerust voor geconditioneerd vervoer. Het servicegebied strekt zich vanaf de hub in Barendrecht o.a. uit op de lijn Westland – Breda, in de omgeving Barendrecht – Westland en in heel België. Freshgard is gespecialiseerd in warehousing en co-pack: het opslaan, beheren en al dan niet om- of ingepakt distribueren van verse producten. Het bedrijf beschikt eveneens over een Douane-entrepot type C-vergunning en is een erkende KCB-inspectielocatie. Beide ondernemingen zijn gecertificeerd volgens de internationale IFS-standaard, en zijn daarnaast vooruitstrevend op het gebied van duurzame strategieën voor de logistieke AGF-keten.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie