De Drieban Transport
| 11:51 | Arjan Olsthoorn

Oprichter De Drieban Transport overleden

Begin mei overleed op 86-jarige leeftijd Jaap Besseling, oprichter van de Drieban Transport. Het bedrijf kreeg grote bekendheid door de vier thematrucks die eind jaren tachtig op de weg werden gezet. Besseling startte in de vroege jaren zeventig met zijn transportbedrijf. Om verwarring te voorkomen met bedrijven van familieleden noemde hij de firma naar de polder De Drieban, waar het bedrijf was gevestigd. In de loop der jaren groeide De Drieban Transport uit naar zo’n 25 trucks.

Jaap Besseling

Jaap Besseling 1934 – 2020

Halverwege de jaren 80 ontstond het idee één van de nieuwe vrachtwagens van een thema te voorzien. Het was de tijd van de koude oorlog die ten einde liep, met Reagan en Gorbatsjov die elkaar ontmoetten en de perestrojka. Het leidde tot de Vredestruck, die in 1986 op de weg werd gezet. De nieuwe DAF 3600 kreeg aan beide zijden een airbrush met de beide wereldleiders. Rechts was verder het Witte Huis te zien, links als tegenhanger het Kremlin. Een grote vredesduif op de spoiler maakte het plaatje compleet.

Truckstar Legends
Door een toevallige samenloop komt Truckstar juist nu met de aankondiging dat die Vredestruck in de Truckstar Legends reeks als miniatuur zal verschijnen. Helaas zal Jaap zelf die niet meer meemaken.

De Drieban Transport

De Vredestruck van De Drieban Transport zal eind 2020 in de Truckstar Legends reeks als miniatuur verschijnen.

3 Reacties
  1. wij,fam hartsuiker hebben de familie besseling leren kennen bij de opening van een nieuwe daf vestiging in heerhugowaard,daar stond toen de eerste thematruck,de vfredesdaf ook.wij zijn met modelbouw groot geworden,mn vader was er altijd mee bezig en wij,toen we groter waren ook aangestoken met dit virus.
    eerst van alles bouwen,daarna alleen vrachtwagens,wij hadden al wat trucks van besseling op schaal 1:50 nagemaakt,de heer Besseling kwam op de opening ook even bij ons standje kijken met de uitnodiging om op de zondag erop bij de fam Besseling langs te komen voor een koppie,zoals dat in het westfries heet,rondleiding gehad bij de fam thuis,ook alle trucks mogen bekijken en zo is er een band ontstaan met deze fam Besseling.
    de Pandadaf hebben wij toen in schaal 1:7 gemaakt en staat nu nog steeds bij de fam Besseling.
    wij zijn altijd welkom geweest bij de Heer en Mevrouw Besseling en nu nog,ben nu 58, ik heb verleden jaar nog een kerstkaartje gehad van Ome Jaap en hij hoopte ons gauw weer eens te zien,helaas dat mag helaas niet meer zo zijn maar met richard, linda en trudy hebben we nog steeds contact,ben nu bezig richard zn nieuwe scania op schaal na te bouwen en als ik iets wil weten ben ik/wij altijd welkom bij deze warme en hartelijke gewone familie Besseling
    Een grote man in de transportwereld is niet meer,goeie reis ome Jaap

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie