| 14:01 | René Grünfeld

Onderzoek naar werkstress

Barry de Waard, student aan de Open Universiteit, zoekt voor zijn afstudeerproject naar chauffeurs die bereid zijn een vragenlijst in te vullen over stress en zelfs burn-outs, veroorzaakt door werkdruk.

,,Files, volle parkeerplaatsen, wachttijden bij het laden en lossen of te krap geplande ritten zijn enkele voorbeelden van omstandigheden die het de beroepschauffeur moeilijk maken. Omstandigheden zoals deze kunnen leiden tot werk-gerelateerde stress en erger’’, zegt hij.

55 vragen

De Waard wil met zijn onderzoek achterhalen in hoeverre deze omstandigheden een negatieve invloed uitoefenen op het welzijn van beroepschauffeurs. Hij vraagt daarom aan zoveel mogelijk chauffeurs zijn vragenlijst in te vullen. Deze telt ongeveer 55 vragen. De antwoorden worden anoniem verwerkt en niet individueel naar werkgevers verstuurd, maar moeten tot gerichte adviezen aan minister Asscher en de werkgevers in de transportsector leiden.

Files door wegwerkzaamheden, ongelukken en - straks - herfstweer dragen bij tot de werkdruk van chauffeurs.

Files door wegwerkzaamheden, ongelukken en – straks – herfstweer dragen bij tot de werkdruk van chauffeurs.

Tweede keer

Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer 20 tot 25 minuten en het is mogelijk dit tussentijds af te breken en op een later tijdstip af te maken. Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat dezelfde vragenlijst over ongeveer twee maanden nog eens ingevuld wordt. Wie dat doet, maakt kans op een Bol.com cadeaukaart van € 25, zegt De Waard. Inmiddels hebben al meer dan 200 chauffeurs hun stem laten horen via deze enquête.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie