Oenema stopt Bulgaarse schijnconstructie
| 10:54 | Korneel Luth

Oenema stopt Bulgaarse schijnconstructie

FNV Bondgenoten meldt dat Oenema Transport gestopt is met haar Bulgaarse schijnconstructie.

Oenema Transport uit Heerenveen hanteerde tot deze week een schijnconstructie waarmee goedkope Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs via een buitenlands nepbedrijf werkten in Nederland. Van die constructie zou men nu afgestapt zijn, zo meldt FNV Bondgenoten.

De trucks van Inter East Trucking uit Sofia, het Bulgaarse schijnconstructie-bedrijf dat Oenema gebruikte, staan nu bij de Mercedes-dealer in Heerenveen, ontdaan van hun Bulgaarse kentekens.

Truckstar heeft Oenema Transport gebeld voor een reactie. Die wilde het bedrijf vandaag echter niet geven. Op maandag verwachten we wel een reactie.

Inter East Trucking vanuit flatgebouw

Inter East Trucking is een transportbedrijf gevestigd in een flatgebouw in een woonwijk van de Bulgaarse hoofdstad Sofia, zo bleek uit onderzoek van de FNV. De chauffeurs deden werk voor Oenema maar kregen Bulgaarse lonen en leefden maanden achter elkaar in hun vrachtwagens, zo bleek eveneens.

Openbaar maken wat bedrijven doen

Chauffeurs en FNV Transport en Logistiek zijn verheugd dat deze schijnconstructie nu verleden tijd is.

Vrachtwagenchauffeur en vakbondskaderlid Alex Millenaar: “Bij Oenema hebben we gezien wat we als chauffeurs kunnen. We maken eenvoudigweg openbaar wat bedrijven doen en plots worden malafide praktijken stilgelegd. We zijn als chauffeurs dan ook meer dan klaar met bedrijven en opdrachtgevers die zich bedienen van constructies waarmee geconcurreerd wordt over de ruggen van chauffeurs. Zonder onze actie had Oenema de keten nooit doorgeknipt.” 

Actie: keten doorknippen

Op 22 augustus verrasten FNV Transport en Logistiek kaderleden Oenema met een actie op de stoep van het bedrijf. Oenema werd een “keten van aansprakelijkheid” gepresenteerd.

Aan een ketting werd de werkwijze van Oenema met een fotocollectie uitgebeeld. Het bedrijf kreeg die dag de kans om met een grote heggenschaar de keten te verlossen van malafide praktijken. Oenema was die dag niet bereid om de FNV kaderleden te woord te staan.

FNV bij Oenema op de stoep
Op 22 augustus stonden de FNV en chauffeurs bij Oenema op de stoep.
 
Begin augustus deed de FNV zelf onderzoek naar bedrijven in het buitenland. Hierin werd tevens het Bulgaarse bedrijf Inter-East Trucking uit Sofia onderzocht.

Op het vestigingsadres in een flatgebouw dat staat in een buitenwijk van Sofia bleek helemaal geen transportbedrijf te zitten. Het was een woonadres en niemand had ooit een vrachtauto gezien.

Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek: “Constructies als die bij Oenema zijn aan de orde van de dag. Bedrijven proberen op deze manier hun verantwoordelijkheid zover mogelijk weg te organiseren en werknemers zoveel mogelijk rechten af te pakken. Alleen opdrachtgevers en transporteurs die niet tegen de lamp lopen profiteren hiervan. Gezonde werkgelegenheid gaat verloren en bonafide bedrijven verliezen werk.”

FNV bij Oenema op de stoep
In dit flatgebouw zou Inter East Trucking gevestigd moeten zijn.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie