Nu wel Zweedse straf frauderende chauffeur
| 16:28 | Korneel Luth

Nu wel Zweedse straf frauderende chauffeur

In Zweden is een Bosnisch-Kroatische chauffeur veroordeeld tot een maand gevangenisstraf voor het rijden met valse papieren.

Dat meldt de Zweedse transportkrant Tidningen Proffs. De man met geboortejaar 1972 bestuurde een Zweeds gekentekende truck voor een transportbedrijf uit Norrköping. Tijdens een controle in Borlänge op 7 januari dit jaar liep de man tegen de lamp. Hij toonde een vals identiteitsbewijs.

Naast de gevangenisstraf van een maand veroordeelde de rechtbank van Falun de man tot het betalen van 500 kronen aan Brottsofferfonden, de Zweedse variant van slachtofferhulp.

Inreisverbod van twee jaar

Bovendien heeft de Zweedse immigratiedienst geoordeeld dat de man een inreisverbod van twee jaar krijgt in de Europese Economische Ruimte – dat zijn alle landen van de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Contrast met eerdere uitspraak

De uitspraak staat in schril contrast tot een eerdere uitspraak van een Zweedse rechtbank omtrent een chauffeur uit dezelfde Zuidoost-Europese regio die gepakt was met diverse valse papieren, waaronder zijn rijbewijs. Ondanks het feit dat deze Macedonische chauffeur al zijn papieren bij elkaar gekocht had, werd hij door de rechtbank in Sundsvall vrijgesproken.

Här Stannar Sverige

De uitspraak leidde tot grote verontwaardiging onder chauffeurs en in de Zweedse media. Enkele chauffeurs begonnen de actiegroep ‘Här Stannar Sverige’, ofwel hier stopt Zweden.

Onder die noemer werd een maand lang, van 24 november tot en met 24 december iedere dag om twaalf uur ’s middags en ’s nachts, een kwartier langs de weg gestopt. 

Nu wel Zweedse straf frauderende chauffeur
Een maand lang stonden overal in Zweden trucks rond het middaguur en om middernacht een kwartier stil.

Nu wel Zweedse straf frauderende chauffeur
Här Stannar Sverige gaat echter door met dezelfde stop-acties tot aan Pasen.

De Bosnisch-Kroatische chauffeur die nu veroordeeld is, heeft zijn straf tijdens zijn voorarrest uitgezeten. Hij is daarom op 3 februari uit de gevangenis ontslagen, maar blijft in hechtenis totdat de immigratiedienst hem naar huis heeft gestuurd.

Lees ook:

Zweedse chauffeurs komen in actie

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie