DB Schenker-Oostenrijk pleit voor LZV
| 18:12 | Truckstar Redactie

Noors liftasplan van de baan

Een voorstel tot het beperken van het gebruik van de liftas op Noorse vrachtwagens is van de baan.

Het Noorse Vegdirektoratet, onderdeel van het ministerie van Transport en Communicatie, kwam onlangs met het voorstel, wat tot verbazing en protesten uit het transport leidde. Liftassen van Noorse trekkers en motorwagens met tandemstellen en voor- of naloopassen zouden automatisch naar beneden moeten gaan bij dertig kilometer per uur en harder.

Ook in de winter, als chauffeurs de extra asdruk juist nodig hebben voor grip op gladde wegen. Maar het plan is om die reden nu van tafel: “In de sector is iedereen het er overeens dat het gebruik van de liftas de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Noorse winterwegen verbetert”, aldus de Noorse minister van Transport en Communicatie Marit Arnstad.

Het gewreekte voorstel van het Vegdirektoratet is daarmee van de baan. “De winter heeft zich inmiddels aangediend en de doorstroming is een acuut probleem”, aldus de minister.

Overigens mag de aangedreven as niet zwaarder worden belast dan het maximaal toegestane gewicht op die as. In de regel is dat 11,5 ton. In Noorwegen is vijftig ton totaalgewicht toegestaan. Veel Noorse trucks hebben een sleepas of tandemstel.  

Lees ook: Noren beperken wellicht liftasgebruik

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie