| 11:58 | René Grünfeld

Noodremsysteem voorkwam nog hoger dodental Berlijn

Dankzij het automatische noodremsysteem van de Scania waarmee een aanslag op een Berlijnse kerstmarkt is gepleegd, is het aantal slachtoffers niet nóg hoger uitgevallen.

Het remsysteem greep in toen de truck de markt opreed en daar allerlei obstakels tegenkwam. Dat er toch nog twaalf doden en vele tientallen gewonden vielen, heeft te maken met de hoge snelheid die de trekker had: de remweg beliep meer dan 70 meter. Eerder berichtten Duitse media nog dat de dader het systeem wellicht had uitgeschakeld, maar uit getuigenverklaringen komt naar voren dat de truck een complete noodstop heeft gemaakt.

Lukasz Urban

Overigens kon de Poolse chauffeur Lukasz Urban de aanslag niet verhinderen omdat de dader, de Tunesiër Anis Amri, hem vermoedelijk al tussen 16.30 en 17.30 uur vermoord had. Amri is op zijn beurt, na een vlucht die onder ander door Nederland en Frankrijk leidde, uiteindelijk in Milaan door een politieagent gedood nadat hij op een andere agent had geschoten.

In het nieuwe nummer van Truckstar dat vandaag bij de abonnees op de mat valt, is meer te lezen over het positieve effect dat automatische noodremsystemen of AEBS in vrachtwagens hebben op het aantal slachtoffers bij – vooral – kop-staart botsingen.

Foto: ANP/Remko de Waal

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie