| 18:00 | Robert Servaas

Nieuwsspecial miniaturen Neurenberg

Afgelopen week vond in het Duitse Neurenberg de jaarlijkse Spielwarenmesse plaats. Hier tonen speelgoedfabrikanten vanuit de hele wereld hun nieuws aan winkeliers en inkopers. Ook de miniatuurautoproducenten laten hier hun nieuwste modellen zien. Bovendien geven enkele een kijkje in de toekomst.


De gekende verzamelschaal voor vrachtautomodellen is natuurlijk 1:50 met merken als Tekno en WSI. Die laatste was ook op de beurs en toonde daar onder meer twee nieuwe Nooteboom opleggers. Liefhebbers van Amerikaanse trucks kunnen hun hart ophalen bij Diecast Masters want deze fabrikant van nagenoeg alle machines van Caterpillar brengt een hele lijn trucks met onder meer de Freightliner Cascadia en International Lonestar in diverse kleuren en uitvoeringen.

Opvallende trend in Neurenberg was de opkomst van trucks in 1:43, normaal gesproken de schaal voor personenauto’s in miniatuur. Zo is er Ixo dat al een hele collectie klassieke trucks in het programma heeft. Aan die reeks worden nu zes nieuwe toegevoegd, drie USA trucks en drie Europese. Om met de laatste te beginnen, de al leverbare Volvo F10 krijgt gezelschap van een FH12 Globetrotter 4×2 trekker. Verder komen er twee Mercedessen, een Actros uit 2002 en – nog leuker – een SK uit 1994. Bij de Amerikanen brengt Ixo een Ford LTL-9000 uit 1978 en een echt klassieke International Harvester uit 1959. Beide al klassiekers. Dat geldt ook voor de Peterbilt 352 cabover uit 1979 die vroeger in flinke aantallen de highways bevolkten.

Een ander merk dat veel trucks in 1:43 heeft, is het Franse Eligor. Nieuws is er hier in de vorm van de DAF XF of Volvo FH als bakwagen met wipkar. Verder is het merk sterk in brandweerwagens. Nieuw in het programma is een ladderwagen met Iveco Eurocargo cabine. In de loop van 2019 zijn er nog meer nieuwe brandweervoertuigen te verwachten waarvan nu de handmonsters in de vitrine stonden. Reken op juni voor de Renault Xerax met opbouw voor blusmiddelen. De Scania met crewcab en ook de Renault Xerax met manschappencabine volgen ergens augustus/september. Aan het eind van het jaar volgt dan de zware Renault C380 drieasser.

Het Russische DiP Models toonde twee Kamaz Dakar-trucks in 1:43. Naast die moderne rallymonsters maakt DiP overigens nog de nodige klassieke Russische vrachtwagens.


Geheel nieuw zijn trucks in de schaal 1:32, normaal gebruikelijk voor landbouwvoertuigen. MarGe Models uit Nederland heeft naast de Volvo FH nu ook diverse Pacton opleggers. Daarnaast stond in de vitrine een prototype van de Mercedes-Benz Actros trekker. Die komt er in drie cabinevarianten en als 4×2 of 6×2.


Nog een stapje groter is schaal 1:24 bekend van de bouwdozen van onder meer Italeri. Die hebben nu ook de Volvo FH4 als kit. Wie geen tijd heeft om zo’n kit in elkaar te zetten, kan straks terecht bij Solido dat in Neurenberg twee kant en klare trekkers voorstelde, een Renault Magnum en een Mercedes-Benz SK.

Echt groot zijn de modellen van Road Kings in 1:18. Naast de Scania 141 volgen er in rap tempo meer trucks zoals de Volvo F12, de MAN F7 en de Mercedes-Benz NG. Ook NZG heeft tegenwoordig de Mercedes-Benz Actros in 1:18 met nu naar keuze een containertrailer of een autotransporter.
Meer weten over al het nieuws uit Neurenberg? Kijk dan op www.namac.nl/neurenberg2019

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie