'Nieuwe Scania geen grote vernieuwing'
| 11:34 | Korneel Luth

‘Nieuwe Scania geen grote vernieuwing’

Geen nieuwe Scania-cabine, aldus de Duitsers.

Op basis van een foto van een gecamoufleerde testtruck concluderen onze Duitse collega’s van Trucker dat de nieuwe generatie Scania’s een vervolg op de bestaande cabines zal zijn.

Op de spy-foto is een P-serie in 8×4-uitvoering te zien. “Daarbij wordt duidelijk dat de stap naar de volgende Scania-generatie evolutionair zal uitvallen. De grote revolutie van de Vikingen blijft uit”, aldus de redacteuren bij Trucker.

Modulaire principe

En daar zouden ze best eens gelijk in kunnen hebben. Scania bouwt sinds jaar en dag trucks via haar modulaire principe. Als ze daar aan vast houden, kan in principe alles in één klap vernieuwd worden, van de kleinste P-serie tot de grootste en krachtigste R-serie.

Deze foto suggereert dat de bestaande P-serie behouden blijft, en daarmee wellicht dus ook de rest.

Niets is zeker

Maar niks is zeker natuurlijk. Als Scania inderdaad vasthoudt aan de huidige cabines in haar volgende generatie trucks, kunnen we er van uitgaan dat aan het front de nodige veranderingen te zien zullen zijn, aangezien dit zwaar gecamoufleerd is. Maar misschien is deze P slechts een zogeheten testbed voor een nieuwe aandrijflijn en komt er toch een nieuwe cabine.

Men zou eveneens besloten kunnen hebben nieuwe Europese regelgeving af te wachten, die het truckfabrikanten in de nabije toekomst mogelijk maakt een klein neusje te construeren. Dat zou trucks gestroomlijnder maken, en daarmee zuiniger, en veiliger bij aanrijdingen.

Spiegelhuizen

Wat op de foto overigens – licht verontrustend – opvalt, is het enorme spiegelhuis links aan de cabine. Die doet aan de spiegels van MAN denken. Veel chauffeurs zitten echter niet te wachten op dergelijke spiegels met grote dode hoeken erachter. Als deze spiegels een resultaat zijn van nieuwe synergie-mogelijkheden met MAN, dan is dit geen vooruitgang.

Op de IAA zal Scania in ieder geval haar Streamline-serie presenteren. De IAA is Europa’s grootste truck- en bedrijfswagen beurs en wordt van 25 september tot 2 oktober gehouden in Hannover, Duitsland.

Foto: Trucker

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie