| 16:00 | Robert Servaas

Nieuwe industriemotoren voor Scania

Scania introduceert een nieuwe generatie industriemotoren. De lijnmotoren kenmerken zich door een grote vermogensdichtheid, een langere levensduur en een verlaging van de CO2-uitstoot.

Na tien jaar innovatie en engineering is Scania’s nieuwe motorplatform klaar. “Dit is onze zuinigste motor ooit, met meer koppel, meer vermogen en een tot 50 procent langere levensduur van de basismotor. Een game-changer voor de toepassing van motoren,” zegt Joel Granath, Senior Vice President en Hoofd Power Solutions, Scania. Het verbeterde verbrandingsproces, de verminderde interne wrijving en de verbeterde efficiëntie van de turbocompressor hebben allemaal een positief effect op het brandstofverbruik. Voor de 13 liter motor betekent dit tot zeven procent verbetering van het brandstofverbruik ten opzichte van de huidige generatie bij hetzelfde vermogen. Dat komt neer op vier liter brandstofbesparing per draaiuur bij volle belasting.

Zolang er nog verbrandingsmotoren worden gebruikt, moet het effect ervan op het klimaat worden verbeterd. Dit motorplatform heeft de prestaties en betrouwbaarheid die klanten van Scania gewend zijn, maar met een extra verlaging van de CO2-uitstoot. “We willen een duurzamere toekomst mogelijk maken, en de leidende positie die we hebben in trucks en bussen breidt zich nu uit naar motoren voor industriële toepassingen.” De motor voldoet ook aan de eisen van veranderende wetgeving en is compatibel met biodieselmengsels en HVO.

Het nieuwe motorplatform is gebouwd met behulp van geavanceerde technologie. Enkele van de nieuwe ontwerpkenmerken zijn een nauwkeurigere koeling, een stijver motorblok en cilinderkop, en een robuustere motortransmissie met optimale sterkte van de tandwielen. Verder bedraagt de tijd tussen revisies tot 25.000 uur.
De 13 liter industriemotor heeft een vermogensbereik van 368 kW tot 450 kW en levert tot 11 procent meer vermogen en 21 procent meer koppel dan de huidige generatie. De 11 liter motor heeft een vermogensbereik van 202 kW tot 368 kW.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie