PD-unit
| 08:50 | Bert Mateboer

Nieuwe DAF LF PD-unit voor politie Zeeland-West-Brabant

In Breda is de nieuwe PD-unit (plaats delict-unit) overgedragen aan de politie eenheid Zeeland-West-Brabant. De politie gebruikt deze unit op locatie als er sprake is van een ernstig misdrijf waarbij verschillende disciplines onderzoek doen. Het is de eerste in Nederland die in deze versie, een DAF LF 230 trekker oplegger, is uitgeleverd.

Tevens dient het voertuig als blauwdruk voor de toekomst voor alle andere politie eenheden in Nederland. De unit is ontworpen en gebouwd om de multidisciplinaire samenwerking tussen alle betrokken partijen op een plaats delict zo goed mogelijk te ondersteunen.

Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen

Vrijwel iedere politie eenheid in Nederland beschikt wel over een groot of klein mobiel kantoor. Dat gebruikt wordt op een locatie waar kort daarvoor een ernstig misdrijf heeft plaats gevonden zoals een levensdelict. Vanuit het landelijk programma Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen is er een nadrukkelijke wens om de samenwerking tussen de verschillende politie disciplines bij het onderzoek op en rond een plaats delict te versterken. Tijdens deze eerste cruciale fase van een opsporingsonderzoek bij bijvoorbeeld een dodelijke schietpartij wordt heel veel politiewerk verzet.

DAF LF politie

De forensisch specialisten zoeken op gestructureerde wijze naar sporen zoals schoenafdrukken, DNA en vingerafdrukken. Ook maken zijn overzichtsfoto’s en soms dronevideo’s. Digitale experts bekijken eventuele beelddragers, tablets, computers en telefoons. Medewerkers van de Generieke Opsporing horen getuigen en doen buurtonderzoek. Het onderzoek op en rond een PD kan soms enkele dagen in beslag nemen. De werkgroep die de indeling van de PD-unit bepaalde, bestaat dan ook uit een gemixte vertegenwoordiging vanuit Forensische Opsporing, Team Digitale Opsporing en Generieke Opsporing.

Grote vergaderruimte en drie werkplekken

De antracietgrijze mobiele kantoortrailer is gebouwd door Vredeveld Verkoopwagens uit Westerbork. De wagen is negen meter lang met een DAF LF trekker ervoor.  Daarin bevindt zich een coördinatie- en een vergaderruimte voor acht – tien personen. Daarbij is het ook mogelijk om te vergaderen met experts via teleconferencing met programma’s als Facetime en Teams. Er zijn voor de coördinatoren van respectievelijk Generieke, Digitale en Forensische opsporing werkplekken ingericht. Afhankelijk van het onderzoek kunnen ook andere experts, ook van buiten de politie hun werk vanuit deze unit doen. Verder bevat de trailer een toilet, een opbergruimte, keukenruimte, airco, kachels en volop LED-verlichting.

politie Zeeland-West-Brabant

‘Extra impuls en meer slagkracht’

Hoofd Operatien en plv. politiechef Peije de Meij van de Eenheid Zeeland-West-Brabant nam de sleutels van de nieuwe PD-unit in ontvangst. Hij toonde zich verheugd met het rijk uitgeruste voertuig. “Door het gezamenlijk optrekken op de plaats delict krijgt de samenwerking tussen deze verschillende politiedisciplines een extra impuls en meer slagkracht wat de kwaliteit van de opsporing ten goede komt. De nieuwe unit past dan ook uitstekend bij het landelijk programma Toekomstbestendig Opsporen en Vervolgen. De bedoeling is dat op termijn elke politie eenheid met een dergelijk voertuig is uitgerust. De eenheid Zeeland-West-Brabant is er blij mee en gaat er gelijk operationeel mee aan de slag,” aldus De Meij.

politie DAF

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie