Nieuwe blokkades België aangekondigd
| 17:35 | Korneel Luth

Nieuwe blokkades België aangekondigd

In België zijn nieuwe wegblokkades aangekondigd. Al op zondagavond 5 juni zouden op verschillende punten wegen geblokkeerd moeten worden.

De bedoeling is dat er vanaf zondagavond 22:00 blokkades komen bij grensovergangen met Frankrijk. Genoemd worden: Arlon, Couvin, Bertrix en Doornik/Tournai.

Als de blokkades van de grond komen, zal dit opnieuw grote problemen geven voor het wegvervoer. Ook het Nederlandse wegvervoer zal hier – wederom – de dupe van zijn. 

Negatieve sfeer in België

Het Belgische zelfstandigen-verbond SDI roept tot de blokkades op. Chauffeurs in België worden namelijk niet gehoord in hun strijd tegen de kilometerheffing en ook werknemers in andere sectoren zijn ontevreden met de algehele gang van zaken in België, zo klinkt het.

“Dat klopt ook”, zegt Henry Gulickx van TBV-NL’tegen Truckstar. “Ik woon vlak aan de grens en krijg van het Belgische nieuws veel mee. Er is grote algehele onvrede en de sfeer is ronduit negatief in België. Er zijn zelfs weddenschappen afgesloten wie er het langste kan staken. Een metaalbond wil zelfs tot het einde van het jaar staken.”

Kilometerheffing

De commotie rond de invoering van de kilometerheffing voor trucks past naadloos in die onvrede. Bovendien zouden chauffeurs ziek en moe geworden zijn als gevolg van straling die uit de tolkastjes komt. “De Waalse overheid is stil. Wij horen helemaal niets van hen”, zegt Jean-François Dondelet, politiek secretaris van de SDI. 

De chauffeurs die zondag nieuwe blokkades op gaan werpen, vragen werknemers uit andere sectoren om ze te steunen.

Lees ook:

Foto’s: NL chauffeurs muurvast in België

Tankstations niet bevoorraad in België

Bevel opheffen blokkades België

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie