Nieuwe 8x4 kraanauto voor Rouwmaat
| 11:00 | Boudewijn Bos

Nieuwe 8×4 kraanauto voor Rouwmaat

Rouwmaat Groep heeft een Scania R410 kraanauto in gebruik genomen.

Een gelukkig gevoel voor directeur Bob Rouwmaat: zijn nieuwe Scania Highline R410 8×4 is binnen. De nieuwe 8×4 kraanauto is de laatste uit een order van vijf nieuwe trucks en werd onlangs afgeleverd bij Rouwmaat Groep. De auto is voorzien van een 65 ton/m Palfinger kraan en een geïntegreerd NCH kabelsysteem. 

Plaatsvervanger voorzien van betere snufjes

De 8×4 met twee negen tons sturende voorassen is helemaal gespecificeerd voor zijn taak. Rouwmaat: “Deze auto is de vervanger van een oude Scania 124G kraanwagen die we zeventien jaar lang en 942.000 km probleemloos hebben ingezet. Die mocht wel eens met pensioen en dat was meteen het moment om een efficiëntie slag door te voeren. De nieuwe truck kreeg daarom een as meer en meer mogelijkheden om zoveel mogelijk werkzaamheden met één voertuig te kunnen doen.”

Eén van die nieuwe mogelijkheden is het geïntegreerde kabelafzetsysteem waardoor de laadvloer volledig vlak blijft. De 65 ton/m Palfinger heeft een bereik van 18 meter en is vier keer gestempeld. “Dan kunnen we nog steeds 2,5 ton aan de haak hangen zodat we een mini silo, afvalcontainer of een bouwkeet overal makkelijk op de juiste plaats krijgen. De truck heeft verder een evenaar aan boord die in een speciaal ontworpen rek boven de brandstoftank zit.”

Nieuwe 8x4 kraanauto voor Rouwmaat
De nieuwe Scania R410 is van alle markten thuis als het om werkzaamheden gaat.

Te spreken over de Scania met SCR-only

Roumaat Groep is veelzijdig. Het is een transport-, recycling-, beton-, mortels- en aannemersbedrijf. Minder gebruikelijk in dit werk is de luchtvering op de truck; “Zo kunnen we de auto makkelijk waterpas zetten en soms is het heel handig als je het hele voertuig omhoog of juist lager kunt zetten.”

Rouwmaat koos bewust weer voor Scania en is zeer te spreken over de 410 pk SCR-only motor met in dit geval een tweepedaals Scania Opticruise schakelsysteem. “Daarvan hebben we er al een paar lopen en die doen het qua verbruik heel goed bij ons, ondanks het feit dat wij ze heel zwaar inzetten. Zo rijdt deze nieuwe auto zeker de helft van de tijd met een aanhangwagen en dan moet hij er stevig aan trekken. We hebben er verder ook een Scania Retarder op laten zetten. Samen met het Ecoroll 2 systeem draagt dat bij een gunstige exploitatie.”

De vlakke laadvloer heeft aan de voorzijde twee twistlocks zodat er ook 20-voets containers vervoerd kunnen worden. “Ons werk vraagt om veel afzeker- en vastzetmaterialen. Vandaar dat de truck aan beide zijden RVS opbergkisten kreeg voor de nodige kettingen, spanbanden en netten. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van de hoeveelheid brandstof, maar omdat we doorgaans toch elke avond thuis zijn, is dat geen probleem. Dat we toch gekozen hebben voor een slaapcabine komt omdat de kraan nagenoeg direct boven de tweede as geplaatst moest worden. Met een kleinere cabine krijg je dan een gat tussen de kraan en de achterwand. Die ruimte hadden we niet nodig en zo heeft de chauffeur wat extra comfort.”

Nieuwe 8x4 kraanauto voor Rouwmaat
Eén van de vijf nieuwe werkpaarden voor Rouwmaat.

Openingsfoto: Na zeventien jaar dienst wordt de 124G ingeruild voor de nieuwe Scania R410 8×4.

Klik hier voor al het Scania nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie