Negen trucks Te Baerts vast
| 13:37 | Truckstar Redactie

Negen trucks Te Baerts vast

Aan de Roemeense grens staan tientallen Nederlandse trucks vast. Te Baerts Transport uit Horst heeft negen trucks vast staan.

“Het gaat om auto’s met Roemeense chauffeurs. De ladingen bestaan uit snijbloemen, potplanten en tuinplanten. Die hadden uiterlijk vanmiddag om vier uur bij de retailers afgeleverd moeten worden, maar dat gaat zeker niet meer lukken”, aldus eigenaar Sjaak te Baerts.

De trucks staan bij drie verschillende grensovergangen in Roemenië. “Zaterdagmiddag werd de eerste aangehouden bij een reguliere steekproefcontrole aan de grens. Later gebeurde hetzelfde met de overige trucks. Als argument werd gebruikt dat er bij bloemen uit West-Europa bacteriën gevonden waren.”

Bulgarije
Europarlementarïers Van de Camp en De Lange van het CDA verdenken Roemenië van het uitoefenen van politieke druk. Zij merken op dat deze kwestie zich voordoet precies nadat Nederland dreigde zijn vetorecht te gebruiken tegen toelating van Roemenië in de Schengen-zone. Te Baerts weet de precieze reden niet maar beschouwt het wel als vreemd dat andere vrachtwagens met als bestemming Bulgarije wél de Roemeense grens over mogen. “Die trucks mogen het land gewoon doorkruisen zonder daarbij extra verzegeld te worden.”

Verloren
De ladingen in de gestrande trucks zijn inmiddels als verloren te beschouwen. Te Baerts: “De snijbloemen hebben inmiddels hun handelswaarde verloren. Planten blijven langer goed, maar ook daar geldt dat de levertermijn inmiddels is overschreden. Klanten zullen de ladingen niet meer aannemen.” 

Hoe lang de blokkade voor Nederlandse bloementrucks nog gaat duren is niet duidelijk. Te Baerts zegt er alles aan te doen om de trucks weer op weg te krijgen: “Er is contact met de ambassade en met TLN. Als dit lang gaat duren kost het ons circa 35.000 euro per dag. Daarnaast raken de voorraden op bij onze klanten, wat straks voor een enorme piekbelasting zal zorgen.”

Donderdag besluiten Europese ministers van Binnenlandse zaken over deelname van Roemenië aan het Schengen-verdrag.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie