Maurang Transport
| 15:46 | Robert Servaas

Nederlandse en Vlaamse Scania voor Maurang Transport

Maurang Transport in Helvoirt zette recent twee nieuwe Scania S450 4×2 op de weg. Het zijn de eerste Scania’s voor Maurang van het nieuwe type. “Ik heb ze gekocht omdat mijn chauffeurs hun werk graag met een Scania willen doen. Omdat ik veel goede berichten over de nieuwe generatie gehoord heb, gaf mij dat voldoende vertrouwen deze keer voor Scania te gaan,” vertelt eigenaar directeur Maurice Verbeek.

“Als Maurang Transport zijn wij een logistieke partner voor de bouw,” vertelt Maurice over zijn bedrijf. “Wij vervoeren allerhande materialen van stenen tot losgestort en van rioolbuizen tot voorgespannen beton en bulk voor de grootste betonfabrikanten in Nederland en België. Mijn vader is daarmee 55 jaar geleden begonnen en op een gegeven moment hebben mijn zus Angelique en ik het stokje overgenomen. Dat vind je terug in de naam Maurang. Er werken bij ons totaal 45 mensen in Helvoirt en bij onze vestiging in Poppel (België). We hebben met deze twee nieuwe Scania’s nu 40 trekkende eenheden en 60 opleggers.”

Maurice Verbeek

“Ondanks dat wij gemiddeld 110 tot 120.000 kilometer per jaar rijden, gaat een Scania lang mee en de restwaarde is altijd prima,” aldus Maurice Verbeek van Maurang Transport.

Wisselwerking

Dat karakter van een familiebedrijf is ook één van de redenen dat Verbeek gehoor gaf aan de vraag van zijn chauffeurs Scania’s te kopen. “Onze chauffeurs zijn heel verweven met het bedrijf. Het zijn ook vaklui. Ze moeten veel productkennis hebben en ook het werk op een bouwplaats vergt de nodige vaardigheden. Daar komt nog bovenop dat veel van ons materieel niet alleen vervoert, maar ook knijpt, hijst, rolt of blaast. Mensen die goed met al die apparatuur overweg kunnen, zijn schaars. Dus wil ik ook rekening houden met hun wensen. Al is het niet zo dat bij ons een chauffeur altijd precies krijgt wat hij vraagt. Maar ik zal het wel zoveel mogelijk meenemen. Het is een wisselwerking die loont. Zo blijft de kennis binnen het bedrijf en wordt de ervaring alleen maar groter. Er is dan ook nauwelijks verloop. Het gros van onze chauffeur werkt al 10-15 jaar voor ons. Maar er zijn ook mannen die hier al meer dan 25 jaar rijden en ik heb er zelfs met meer dan 40 dienstjaren!”

De twee chauffeurs die nu om een Scania vroegen, lijken zeker niet slecht bedeeld. Want met een S in de stenen, rijdt je tamelijk luxe. “Het was dan ook wel even puzzelen om alle wensen binnen de prijs te krijgen die ik wilde geven,” vult Maurice aan. “Want Scania is dan een premiumproduct en deze waarde vind je ook terug in de prijsstelling. Maar goed, ondanks dat wij gemiddeld 110 tot 120.000 kilometer per jaar rijden, gaat een Scania lang mee en de restwaarde is altijd prima.”

Daarbij heeft Verbeek niet gekozen voor een standaard voertuig. “Ik wilde niet de hoogste cabine. Dat komt vooral omdat het meeste van ons getrokken materieel de vier meter niet haalt. Dan voegt het niets toe aan de stroomlijn en vind ik het minder ogen. Onze chauffeur slapen toch geregeld in de trucks en met de vlakke vloer van de S hebben ze zo toch de ruimte. Er zit zelfs een kastenwand tegen het achterschot. We hebben ook gekozen voor LED verlichting en een Driver pakket. Dat is even netter en completer met een premium stoel. De lichtmetalen velgen zijn standaard bij ons. Onze ervaring is inmiddels dat ze over de jaren mooier blijven dan staal. Dat gaat toch sneller roesten. Daarnaast geldt voor ons natuurlijk het gewicht. Wij rijden heel vaak tegen de 50 ton en dan scheelt elke kilo.”

Nederlands en Belgisch kenteken

Verbeek is na enig nadenken toch voor een retarder gegaan. “Eigenlijk vind ik die in ons werkgebied niet nodig: we rijden voornamelijk in Nederland en België en soms een stukje Duitsland. Maar het maakte de weg vrij naar ACC en dat vind ik weer wel heel veilig.” Beide nieuwe trucks gaan in de stenen rijden. “Ik stationeer er één in België en één in Nederland. Alleen hoop ik wel dat de situatie zich weer spoedig wat normaliseert. Door de coronamaatregelen zit België grotendeels op slot, maar ook in Nederland hebben we trucks stilstaan omdat er terugval is. En dan zeggen ze ook nog dat met name de bouw na deze crisis nog een extra knauw gaat krijgen. Helemaal begrijpen wil ik dat niet: we willen in 10 jaar één miljoen huizen bouwen! Laten we daar dan alsjeblieft niet te lang mee wachten. Wij zijn er klaar voor.”

1 Reactie
  1. Fijne auto om mee te rijden.
    10,keer beter dan de vorige serie.
    Afwerking binnenin is ook eindelijk op niveau.
    Ben absoluut geen fan van het merk met de kip maar deze.scania is gewoon een prima ding.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie