Nederlands podium Dakar etappe twee
| 13:57 | Boudewijn Bos

Nederlands podium Dakar etappe twee

Drie Nederlanders wisten het podium te bemachtigen na een spannende tweede etappe.

Het Nederlandse podium bestaat uit: 1. Hans Stacey, 2. Peter Versluis en 3. Gerard de Rooy.

Een lange maar snelle etappe lieten de Nederlanders makkelijk achter zich en wonnen de eerste drie plaatsen. De route is aan het begin van de dag ingekort vanwege de slechte weersomstandigheden.

Een spannend begin

Even na 16:30 uur begint de eerste truck aan het parkour. Airat Mardeev begint aan de eerste kilometers, als na een paar minuten Nederlander Gerard de Rooy ook begint. Hans Stacey begint een tien minuten later als tweede Nederlander aan het parkour.

Terwijl Toby Price de eindstreep passeert, klokt De Rooy de snelste tijd van de trucks bij het eerste waypoint. Het is een spannende wedstrijd, maar Versluis houdt rond een uur of zes de eerste plaats. Maar vragen worden gesteld bij de Renault-truck van Martin van den Brink. Na anderhalf uur is hij nog steeds niet langs het eerste waypoint gekomen.

Nederlands podium Dakar etappe twee
De Rooy met nauwkeurig bochtenwerk. (Foto dakar-derooy.com) 

Slecht weer

Het is ploeteren en ploegen door de modder. Het slechte weer heeft voor diepe plassen en drassige modder gezorgd waardoor auto’s vast kwamen te zitten. De route is daarom ook ingekort van 450 kilometer naar 354 kilometer. Deze bijna 100 kilometers waren zo slecht, dat voor elke categorie die mee deed, gevaar of hinder was. Maar na een paar uur veroveren de drie Nederlanders Stacey, Versluis en De Rooy de eerste plekken.

De winnaar van de tweede etappe Stacey vertelde niet te willen overhaasten: “Maar we liepen al vrij snel in op de truck voor ons. Die wilde alleen niet aan de kant. We hebben ruim een half uur achter de Tatra van Kolomy gehangen, die op zijn beurt werd opgehouden door de Kamaz van Karginov. Daar hebben we wat tijd mee laten liggen, maar verder is het heel beheerst gegaan.”

Reactie Stacey

Een lastig puntje onderweg was het netje wat bij het zijraam hangt. Het schoot los tijdens het rijden en hing voor het gezicht van Stacey. “Dat was even lastig, maar we konden het snel oplossen. Het was wel superfijn om aan de finish te horen dat we de snelste tijd hadden gereden. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik mijn eerste etappe terug in een MAN meteen zou winnen. Daar ben ik echt heel blij mee.” Aldus Stacey.

Nederlands podium Dakar etappe twee
Voertuig Versluis als blikvanger. (Foto Facebook Peter Versluis) 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie