Volvo FH16 750
| 16:23 | Arjan Olsthoorn

Nationaal: puinruimende krachtpatser van Van Berkel

Stel: je zegt tegen je baas dat de FH16 met 750 pk je droomauto is. Natuurlijk weet je best dat zo’n beest een godsvermogen kost, maar niet veel later staat hij er gewoon. Dat is in een notendop wat chauffeur Niels Degeling overkwam bij zijn werkgever van Berkel. Zijn verheel lees je nu in Truckstar 13.

Bestel Truckstar 13 hier!

Dat hij dol is op zijn spiksplinternieuwe Volvo mag een understatement heten. “Dan weet je toch dat je gewaardeerd wordt”, zegt hij terwijl hij in de vroege ochtenduren zijn span over de A7 langs Hoorn naar Amsterdam dirigeert. Het is 05.30 uur en begint al aardig vol te lopen. “Vooral werklieden”, zegt Niels. “Kijk maar, bijna alleen bouwvakkers en timmerlui in hun busjes.” Hij heeft gelijk. Amsterdam is één grote bouwplaats en blijkbaar profiteert een groot deel van MKB West-Friesland hiervan.

Niels werkt sinds twee en een half jaar voor het sloopbedrijf van Roy van Berkel in Winkel. Van Berkel begon rond 2002 voor zichzelf met twee man en een hamer. Dat bedrijf is in de tussenliggende jaren behoorlijk gegroeid. Men werkt er met veel plezier aan iets waar eigenlijk niemand een echte hekel aan heeft: slopen.

Volvo van Berkel

Het dak gaat eraf!

Hoofdbreker
Een van de lopende projecten is een Aldi supermarkt in de Bijlmer die, naast een uitbreiding, ook een modernisering ondergaat. Roy van Berkels mannen verzorgen het sloopwerk en de afvoer van het sloopafval. Een ingewikkelde klus, legt Niels uit, want ze hebben te maken met vele regels op het gebied van gezondheid en milieu. Een hoofdbreker voor de bedrijven die ermee te maken hebben, zo blijkt vandaag.

Niels brengt met zijn containerwagen met aanhanger twee lege puinbakken weg en haalt de volle op. Ze zijn gevuld met puin dat naar een verwerkingsbedrijf gaat waar alles met een breker tot kleine stukjes vermalen wordt. Het restant wordt gebruikt voor, onder meer, de wegenbouw. Maar het is al wekenlang behoorlijk buiig en het terrein van het recyclingbedrijf is één grote modderpoel geworden. “Ik had gisteren geen tijd om hem te wassen”, vertelt Niels grijnzend en wijst op zijn werkpaard. “Maar het had ook niet veel uitgemaakt!”

Limited edition
De Volvo FH16 750 ’25 Year Limited Edition’ heeft zijn werk met verve volbracht. Samen met een collega van een ander bedrijf organiseerde Niels een welkomstbarbecue en -feestje voor de truck. Leuk bedacht, maar zeg nu zelf: met deze Zweed is elke werkdag voor Niels een feestje.

Nieuwsgierig naar het volledige verhaal? Je leest het nu in Truckstar. Of word abonnee en mis nooit meer een verhaal.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie