Volvo FH melktruck
| 09:35 | Arjan Olsthoorn

Nationaal: Boerenmeisje op de melktruck

Roodgelakte nagels, make-up. Boerenmeisje Sylvia Fikkert (20) is een niet alledaagse verschijning op een melktruck.

Sylvia doet haar richtingaanwijzer naar rechts en stuurt haar blauwe Volvo FH 460 naar een benzinepomp langs de snelweg. “Even een pakje sigaretten halen.” Ze stiefelt naar binnen en klimt een paar minuten later met een lach naar binnen. “Ik moest mijn ID-kaart wéér laten zien”, zegt ze. “Ik zei tegen de vrouw achter de kassa: je zag me toch komen aanrijden met een vrachtwagen? Dat had ze, maar ze wilde mijn leeftijd even controleren voor de zekerheid.”

Sylvia Fikkert

Melkmeisje of boerenmeisje, Sylvia is trots op haar achtergrond.

Sylvia wordt vaker jonger geschat. Vrienden grappen wel eens dat ze met haar 1,67 meter net boven het stuur uitkomt. Dat is wat overdreven. Haar vriend is supertrots dat ze op zo’n grote truck rijdt.

Witte goud
Ze rijdt het Lepelaarpad op, een smal boerenweggetje, en steekt haar truck met meegestuurde assen met speels gemak het terrein op van de eerste boer. Daarna ‘rolt’ ze de slang uit, koppelt die als een vermaard technicus aan een grote melktank en in rap tempo zuigt de slang het witte goud de tank in. Melk rijden doet ze drie weekenden per maand, vertelt ze tussendoor. “Op dinsdag, woensdag en donderdag werk ik in ons familiebedrijf. Ik doe de planning en leer op dit moment hoe de boekhouding werkt. Het transportgedeelte van het bedrijf overnemen. Mijn zwager neemt het loonwerk over”, zegt ze.

Melk pomp

In rap tempo zuigt de pomp het witte goud de tank in.

Met 33.000 liter melk in de tank rijdt Sylvia naar een zuivelfabriek in Gorinchem. Zo voelt ze de melk klotsen in de tank, zegt ze, als ze een afrit oprijdt. “Er zitten schotten in de tank. Zeker in bochten moet je uitkijken.” Even na achten rijden we het terrein op van de zuivelfabriek. Sylvia trekt een geel hesje aan en koppelt de slang aan om de melk te lossen. Sylvia houdt van de mannenwereld die de chauffeurswereld is. Mannen zijn recht voor hun raap, zegt ze. De meeste mannen zijn positief over vrouwen op vrachtwagens. Slechts een enkeling vindt het maar helemaal niks en durft dat ook te zeggen. Sylvia neemt het met een korrel zout.

Melk lossen in Gorinchem

Sylvia koppelt de slang aan en lost 33.000 liter melk in Gorinchem.

Het hele verhaal van Sylvia Fikkert en haar Volvo FH lees je in Truckstar 10. Wil je geen verhaal missen? Word dan abonnee!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie