Beligsche tolheffing voor trucks
| 14:19 | René Grünfeld

‘Nachtelijk toltarief voor trucks op Belgische wegen’

De Belgische staatssecretaris Philippe De Backer pleit voor een lager toltarief voor trucks tijdens de nachtelijke uren. Dat zou het verkeersaanbod beter moeten verdelen.

Omdat het toltarief nu dag en nacht gelijk is, hebben transporteurs geen prikkel om ’s nachts te gaan rijden, zei hij tijdens een vraaggesprek met de Vlaamse TV-zender VTM.

Twee tarieven

De Backer (39) vindt het raar dat ondernemers die de rustige uren opzoeken, daar niet voor beloond worden. Door twee tarieven in te voeren, verwacht hij dat een deel van het wegvervoer ’s nachts wordt afgehandeld zodat er overdag minder files ontstaan.

Rammelende redenering

Maar de transportsector vindt dat de redenering van De Backer rammelt. Die is van mening dat het vooral personenauto’s zijn die voor files zorgen, domweg omdat er veel meer van zijn. In dat verband ligt het meer voor de hand om ook daarvoor een tolheffing met dag- en nachttarief in te voeren, zeggen de transportbedrijven. Nu betalen luxewagens helemaal geen tol. Bovendien zijn nachtelijke ritten met trucks lang niet altijd haalbaar in verband met de openingstijden van winkels en bedrijven. Over de gevolgen van nachtwerk voor de chauffeurs is niets gezegd.

Sociale Zaken

Overigens is Philippe De Backer maakt, als staatssecretaris voor bestrijding van sociale fraude, voor privacy en voor de Noordzee, deel uit van het Belgische ministerie van Sociale Zaken.

Terug naar het Truckstar Nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie