*

Minimumloon Noorwegen per 1 juli
| 12:28 | Korneel Luth

Minimumloon Noorwegen per 1 juli

Vanaf 1 juli moet een ieder die met een truck in Noorwegen rijdt, het Noorse minimumloon krijgen.

158,37 Noorse kroon per uur. Dat is het minimumloon wat je als chauffeur moet krijgen, ongeacht of je een binnenlandse rit rijdt, of grensoverschrijdende rit.

Gelijkwaardig aan Noorse salarissen

“Het doel van het minumum loonakkoord is te garanderen dat buitenlandse chauffeurs salarissen en werkomstandigheden krijgen, die gelijkwaardig zijn aan die van Noorse chauffeurs. Tevens wordt oneerlijke concurrentie tegengegaan”, zo schrijft de Noorse arbeidsinspectie.

Want net als in andere West-Europese landen strijden ook Noorse transporteurs die met Noorse chauffeurs rijden, een oneerlijk gevecht met bedrijven die met goedkope Oost-Europese chauffeurs werken.

“Wij rekenen er niet op dat alles in één klap in orde is”, zegt vakbondsleider Svein Furøy tegen de Noorse zender NRK. “Het gaat de arbeidsinspectie tijd kosten voordat ze hun controle-routine hebben.”

Scheve concurrentie-verhoudingen

Ook al lijkt de situatie in Noorwegen iets minder erg dan in buurlanden Zweden en Denemarken, toch lijdt het Noorse wegtransport sterk onder de oneerlijke concurrentie. “De scheve concurrentie-verhoudingen staan op het punt het Noorse wegtransport de das om te doen”, zegt Tormod Magelsen, redacteur bij ons Noors zusterblad Transport Magasinet.

Lees ook:

Asscher wil minimumloon voor buitenlandse chauffeurs

Ook Frankrijk eist minimumloon

Uitstel minimumloon transitovervoer Duitsland

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie