| 12:00 | Robert Servaas

Mercedes-Benz bij de HEMA

Winkelketen HEMA heeft voor de distributie naar haar vestigingen de eerste zes Mercedes-Benz Antos trucks in gebruik genomen. Om in de praktijk een goede vergelijking te kunnen maken voor wat betreft het brandstofverbruik en de onderhoudskosten, besloot HEMA een tweede merk aan het wagenpark toe te voegen. De Antos 2132 trucks met ClassicSpace-Cabine werden via Mercedes-Benz Financial Services aangeschaft op basis van een jaarkilometrage van 100.000 en voor de duur van zeven jaar. De cabines zijn voorzien van een opklapbed zodat de chauffeurs, die vaak vroeg beginnen, in de rusttijden ook echt kunnen ontspannen. Alle Antos trucks zijn voorzien van extra veiligheidssytemen die in de stedelijke distributie het verschil kunnen maken. Noodremassistent Active Brake Assist 4 reageert namelijk ook op voetgangers en fietsers. Voor veiligheid in de dode hoek heeft Mercedes-Benz Trucks Sideguard Assist ontwikkeld. Ook dit systeem helpt de chauffeurs van HEMA veilig door het drukke stadsverkeer te bewegen.

Dealer SternTrucks schakelde TeCo innovations in om nog een extra systeem op het bakwagen chassis te bouwen. Omdat chauffeurs van HEMA vaak moeten lossen op een schuine ondergrond, wat met rolcontainers een forse lichamelijke belasting teweeg kan brengen, is een waterpasregeling gerealiseerd. Hiervoor werd een parallel systeem aangelegd dat de X en Y as met luchtdruk waterpas stelt. Het lossen en herschikken van de rolcontainers kost zo niet alleen minder kracht, maar levert ook een forse tijdswinst op per filiaal. Jos Mulder Carrosserie bouwde in het Antos frame een ingenieus afzetsysteem dat met een simpele druk op de knop ontgrendeld en vergrendeld kan worden. Hierdoor hoeft de chauffeur niet met twistlocks te werken. De Antos trucks worden voornamelijk als combi ingezet waarbij het afzetsysteem het wisselen van laadbakken mogelijk maakt en de Antos als bakwagen de stad in rijdt.

HEMA werd in 1926 opgericht en heeft ruim 750 winkels in negen landen en op twee continenten. Het wagenpark bestaat uit 61 bakwagens en 23 koelwagens.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie