*

| 11:44 | Bert Mateboer

Meer omzet, meer winst

Opnieuw juichberichten van Transport en Logistiek Nederland. 2017 was een uitstekend jaar: er was meer omzet, meer winst en een versterking van de financiële positie.

Met name het vierde kwartaal was uitzonderlijk sterk. Dat blijkt uit de Conjuctuurenquête die Transport en Logistiek Nederland onder de leden heeft gehouden. Er zijn ook zorgen: er is onvoldoende personeel om verdere groei bij te houden.

84 % van de bedrijven maakt winst

Voor veel ondernemers verliep 2017 positiever dan zij aan het begin van het jaar dachten, vooral in het laatste kwartaal. Over het geheel genomen sluit 84% van de bedrijven het jaar af met winst. Dat percentage is de laatste twaalf jaar nog nooit zo hoog geweest. 70 procent van de ondernemers vindt de financiële positie van hun bedrijf sterk of zeer sterk. Vooral verhuisbedrijven en bedrijven die met de bouw te maken hebben draaiden afgelopen jaar bovengemiddeld goed.

Een recordaantal bedrijven is van plan dit jaar uit te breiden. Een derde wil investeren in materieel, 45% denkt aan meer personeel. Personeelskrapte is echter een groot punt van zorg en houdt veel ondernemers uit de slaap. 60% van de ondervraagden vindt het moeilijk of zeer moeilijk om aan voldoende personeel te komen. Er zijn maar liefst 7000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en chauffeurs van bestelauto’s.

Het chauffeurstekort houdt ondernemers uit de slaap

Om nieuwe chauffeurs te werven is de actie ikwordvrachtwagenchauffeur.nl van start gegaan. De ambitie voor 2018 is om 2.500 nieuwe chauffeurs te laten instromen in de sector. Ongeveer 1.000 jongeren via BBL en 1.500 via zij-instroom.

Foto: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie