| 08:00 | Truckstar Redactie

Truckstar Trailerspecial 12/2012

Truckstar nummer 12 is een trailer-special. Daarom veel diepgaand onderzoek naar opleggers, aanhangers en wipkarren, óók in LZV-configuratie!


Klassieke Mercedes-Benz 1926S

Klassieke Mercedes-Benz 1926S

Simon Loos is al jaren een trouwe Mercedes-Benz –klant. Een vaste club (oud-) medewerkers sleutelt – ook al jaren – in de vrije uurtjes aan oude trucks. Eén van die trucks was deze 1926S, een achtcilinder trekker. Men wil de eigen transporthistorie in ere houden, en daarom gaat een ‘oude’ truck er nooit zomaar uit. De 1926S is echter in Frankrijk gekocht, want dit type verdwijnt momenteel razendsnel uit Europa en kon op de valreep ‘gered’ worden van een nieuw leven in het Midden-Oosten.


Fotojaarboekchauffeur

Fotojaarboekchauffeur

Combi-chauffeur William Schroyen valt dit nummer de eer ten deel in de spotlight te staan. Wij melden ons daarom bij houthandel Raaymakers in Helmond waar werf-opperhoofd Jos de MAN-combi van William vakkundig belaadt. William blijkt een zeer beoefend spanband-werper te zijn, en snapt goed hoe je met een auto met hoog zwaartepunt moet rijden. Vakmanschap heet dat, en het is genieten om dit een dagje mee te maken.


Lang, plat en ehm, lang

Lang, plat en ehm, lang

De B-doubles van Necap Pallets en Kisten in Wieringerwerf zijn een goed voorbeeld van Hollandse slimmigheid en transport-efficiëntie. Necap liet de B-doubles bouwen bij Vogelzang voordat de LZV voorgoed werd toegelaten in Nederland. Daarom kan op de schotel van de linktrailer een laadvloer worden gelegd en kan deze – verlengd – als gewone 13,60 gebruikt worden. 


King of LZV’s

King of LZV’s

In deze trailerspecial kan de King of LZV’s natuurlijk niet ontbreken: De motorwagen-dubbele wipkar-combi van Cock van Duijvenbode. De imposante Volvo vervangt een eerdere Volvo B-double LZV van Cock. Om het maximale qua laadlengte en binnenhoogte te realiseren werd voor de dubbele wipkar gekozen, die barst van de slimmigheidjes en daar willen we meer van weten!


LZV in de achteruit

LZV in de achteruit

Ook al mag een LZV in Nederland slechts twee draaipunten hebben, net als een ouderwetse combi, het achteruitrijden kan nog wel een uitdaging zijn. Wij zetten vier verschillende LZV-configuraties naast elkaar. Probeer maar eens achteruit een wipkar de juiste kant op te sturen, met een oplegger, en daarvoor je trekker…


Veevoer in een slurf

Veevoer in een slurf

De bulktrailer van Ronnie van Loon ziet er aan de buitenkant heel gewoon – en netjes uit. Het is echter iets bijzonders, namelijk een slurftrailer, of vijzelschuiftrailer. Dat verdient de nodige uitleg, en daarom gaan we een dagje mee met Ronnie. We laden bierbostel bij de Heineken in Zoeterwoude en lossen dit, in een dikke zeventien meter lange plastic worst, bij een boer in Noord-Holland.  


Schuif-LZV

Schuif-LZV

Frits Hofma van HFM Trailers uit Groningen bedacht een slimme LZV voor het zeecontainer-transport. Een in- en uitschuifbare B-double die op heel veel verschillende manieren, (ook als niet-LZV) ingezet kan worden. “Met de komst van de LZV in Nederlannd werd het pas echt leuk, maar ik zag ook meteen de beperkingen van de bestaande LZV’s”, aldus Frits, die al snel aan het ontwerpen sloeg.


Containerchassis-test

Containerchassis-test

We beginnen onze trailerspecial met deze interessante test: Een gemiddeld containerchassis kun je op veel verschillende manieren beladen, met containers natuurlijk, maar dat kunnen twee twintigvoeters zijn, of eentje, of een veertig- of 45-voeter, of zelfs een dertigvoeter. Wij zetten een aantal chassis van verschillende merken naast elkaar voor een lekker potje in- en uitschuiven en uitproberen.


Rollen met die bollen

Rollen met die bollen

Van Andijk in Noord-Holland naar Stawiszyn in Polen. Het is een geliefde rit van chauffeurs-veteraan Yde Greidanus. Het laden van de houten kisten met hyacintenbollen vereist echter de nodige zorg: “Normaal is dat niet nodig, maar op een rit naar Polen moet je de boel echt goed vastzetten.” Dat belooft wat!