| 10:16 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 8/2022

Lange dagen en extra vrije tijd. De zomer is weer begonnen en dus is het Truckstar Festival weer in aantocht. Wat er dit jaar allemaal te beleven valt op de mooiste twee dagen van het jaar lees je in het bij dit nummer bijgesloten programmaboekje. Wat je verder nog met die vrije tijd kunt doen? Puzzelen natuurlijk! Daarom in dit nummer: een uitneembaar puzzelkatern met maar liefst tien verschillende puzzels. Maar voordat je gaat puzzelen, lees je uiteraard eerst het fictieve verhaal van chauffeur Rijk, die ongewild in een drugstransport verzeild raakte, en gaan we dieper in op de achtergronden van drugscriminaliteit. In de praktijk testen we de nieuwe Scania Super en maken we kennis met de eActros van Mercedes, rijden we mee met Lars Koops, chauffeur op de Volvo FH van Van Setten én stappen we in bij deeltijdchauffeur en Mister of The Netherlands Damian.

Dit alles en nog veel meer vind je in nummer 8-2022 van Truckstar. Kijk voor een uitgebreide preview hieronder. Je kunt nummer 8 nu online of in de winkel kopen. Maar wil je nooit meer iets missen, word dan abonnee – dan ontvang je alle nummers van Truckstar én de Specials gewoon in de brievenbus.

Wibbelink

Het is zondagavond kwart over acht en we staan op de parkeerplaats bij het Avia-tankstation in Denekamp. Nikolai trekt nog even de wielmoeren na. De zomerbanden zijn er een dag eerder onder gegaan. Het is een klusje waar hij zichtbaar niet van geniet. De boomlange chauffeur – Nikolai meet bijna twee meter – neemt even een korte pauze om op adem te komen. Hij wijst op de blinkende Alcoa’s onder zijn trekker. „Gekocht met banden voor 900 euro”, zegt hij met een tevreden gezicht. Hij kijkt er even naar en zegt dan met een goedkeurend knikje: „Ik vind het wel passen.”

Van Helvert Recycling

Het is een vrolijke boel bij Van Helvert Recycling. Aan tafel zitten vier mannen en twee dames, de harde kern van Van Helvert. Het bedrijf verzamelt oliën, vetten en overgebleven etenswaren en heeft een bijzonder wagenpark, dat vooral bestaat uit alle soorten DAF’s en één Scania. „Maar die laten we niet zien, want die zit altijd onder het stof’’, vertelt zoon Mark met een lach. Een deel van de auto’s rijdt op Nederlands kenteken, een deel met Belgische platen. De mooiste auto is zonder twijfel de XF van Jermain. „Ik heb nog een bullbar besteld, maar die komt te laat voor de foto.”

Zomerpuzzel

Het is zomer en voor vele is het dan ook tijd voor vakantie. Daarom in dit nummer: een uitneembaar puzzelkatern met maar liefst tien verschillende puzzels.

Praktijktest Scania 460 R

Vorig jaar introduceerde Scania een nieuwe verbrandingsmotor. Deze nieuwe dertienliter-diesels kregen de toevoeging ‘Super’ mee. Die term voegde Scania vele jaren geleden ook al toe aan de typeaanduiding van de motoren die door montage van een turbo nog krachtiger werden. Maar met de Super van nu bedoelt Scania niet alleen de nieuwe motoren, maar de gehele aandrijflijn. Die motoren worden namelijk gekoppeld aan een nieuwe automatische transmissie, die op zijn beurt de krachten doorgeeft aan een nieuwe achteras. Daardoor zou de Super van nu acht procent zuiniger zijn. We zijn benieuwd wat we daarvan terugvinden op onze testroute.

Greving

Arnold Kluft, een rasechte Drent, houdt van duidelijkheid. Over zijn nieuwe truck heeft Arnold een heel duidelijke mening: een prachtige machine. Over zijn werk: „Mooi werk omdat je van niemand afhankelijk bent.” En over de Duitsers waarmee hij dagelijks te maken krijgt: „Ze zijn zo flexibel als een lantaarnpaal.” Ten opzichte van zijn vorige DAF vindt Arnold de nieuwe XG stukken beter: veel rustiger, een veel betere zitpositie, een veel beter uitzicht en zeker in deze +-uitvoering met nog meer bergruimte en een uitstekend bed. Daarbij is de nieuwe truck ook nog eens aanzienlijk zuiniger.