| 08:46 | Angelica van Veen

Truckstar 11/2018

Wat was er weer veel te zien op de IAA in Hannover. Zoals de nieuwe Actros die veel taken van de chauffeur gemakkelijker maakt, al is hij nog lang niet zelfrijdend. Het opvallendste aan deze truck is toch wel het ontbreken van de achteruitkijkspiegels. Het zicht naar achteren en opzij wordt nu verzorgd door camera’s en het heldere beeld daarvan zie je op smalle schermen aan de A-stijlen. De dode hoek opzij is hiermee verleden tijd en dat is een grote vooruitgang.
Verder in dit nummer een onderzoek naar de toestand van de bruggen en viaducten in Nederland. Daaruit blijkt dat niet alleen in Italië de situatie verre van ideaal is. Vooral bij de provinciale en gemeentelijke kunstwerken is veel onduidelijk.
Voorts kun je lezen of je nog op het goede spoor zit als het om de bediening van de digitale tachograaf gaat. Wie weet, scheelt je nog eens veel geld.
Gelukkig hebben we naast deze zware kost ook nog onze vaste rubrieken. Bovendien maakten we prettige ritten mee en brachten we een bezoek aan het grootste Oldtimerfestijn van België. Kortom, wederom voor elk wat wils in deze editie.
Truckstar nummer 11 ligt nu in de winkel. Uiteraard is Truckstar ook online te bestellen. In dat geval krijg je hem thuisgestuurd. Maar wil je echt niets missen, word dan abonnee – dat is altijd een goed idee.

Mooi van buiten

Bezoekers van het Truckstar Festival zagen de truck van Nick Willigenburg dit jaar al op Assen schitteren. Het is dan ook een blikvanger van jewelste. Maar de Volvo is niet alleen mooi, hij is ook praktisch dankzij een bijzonder slim uitgevoerde kiptrailer. We gaan een dagje mee met Nick om hem aan het werk te zien.


IAA nieuws

Tijdens de IAA werden we overspoeld door nieuwswaardigheden. Zo presenteerde Ford een nieuwe, in Turkije ontwikkelde en gebouwde truck en stelde BMC een complete serie nieuwe auto’s voor. GAZ uit Rusland toonde zijn nieuwe reeks bonkige en oersterke trucks. We maakten kennis met de nieuwe hulpsystemen van Bosch. DAF, Scania, MAN en Renault toonden hun nieuwste hybride of elektrische (stads)trucks en we vergaapten ons aan de allergrootste op de IAA, de oilfieldtruck van de Belgische truckbouwer Mol. En dat is nog niet alles natuurlijk.


Uitbouwen en opnieuw beginnen

Het gezegde luidt eigenlijk: uithuilen en opnieuw beginnen. Maar dat gaat voor Kurt van Gijsel zeker niet op. Begonnen als eigenrijder met één truck, bouwde hij zijn bedrijf uit tot een vloot van bijna veertig trucks. Dat bedrijf heeft hij onlangs goed verkocht en nu is hij, samen met zijn vriendin, opnieuw begonnen.


Lekker laag

Omdat Winnifred Neidhöfer groots wilde uitpakken met zijn nieuwe vrachtwagen, kocht hij een DAF met de kleinste cabine. Dat klinkt tegenstrijdig maar na het zien van Winnifreds verbouwing, moeten we toegeven: hij heeft groots werk verricht.


Oldtimerfestijn in België

Het grootste en mooiste Oldtimer Festival van België vond plaats op een ideale locatie: het oude vliegveld Weelde, niet ver over de grens bij Baarle-Hertog. Hier kon je kennismaken met meer dan 1.000 oude tractoren, stationaire motoren, klassieke vrachtwagens, autobussen, legertrucks, brandweerauto’s en nog veel meer. Voor de liefhebber een feestje om de vingers bij af te likken en gezellig was het ook nog.


Druk in de pluk

Rob Oostrom was de afgelopen maand druk met het vervoeren van vers geplukte appels en peren. Leuk werk in de mooie Betuwe. Maar het echt bijzondere verhaal is hoe hij, opgeleid tot slager, in dit fruitige werk terechtgekomen is.