| 15:46 | Truckstar Redactie

Truckstar 08/2012

We zitten volop in de voorbereidingen voor het Truckstar Festival 2012, maar in alle drukte knallen we er gewoon nog een mooie nieuwe Truckstar uit! Met deze editie een dikke rit met luxe-paarden, en we bekijken een poepsjieke DAF.


Klassieke FTF vs. moderne MAN

Klassieke FTF vs. moderne MAN

Vijf-assige kippers werden ooit door een zeer select groepje truckbouwers geleverd, zoals FTF. Nu biedt ieder truckmerk een dikke vijf-asser aan voor de Nederlandse markt en gaan we op vergelijkings-pad. We zetten een fantastische FTF F-8.8.30DS naast een MAN TGS 49.440. In het terrein doen de trucks niet voor elkaar onder.


Fietsen tegen kanker

Fietsen tegen kanker

Een wielerploeg van 27 chauffeurs leverde begin juni een topprestatie. Als ‘Team Onderweg’ fietsten zij bijna 50.000 euro bij elkaar voor de strijd tegen kanker, door één of meerdere keren de Alpe d’Huez te bedwingen. Ook onze eigen hoofdredacteur Arjen van Vliet fietste mee, en het was niet makkelijk, maar wel een mooi Nederlands feest!


Tour de France met een CF

Tour de France met een CF

Walter Boom is chauffeur en mecanicien bij het wielerteam van de Rabobank in de Tour de France en andere wieler-evementen. Achter de grote laadklep van zijn CF gaat een grote ruimte schuil met kasten, fietsen, wielen, maar ook een vrieskist en twee wasmachines. En op het dak liggen zeven grote lappen van zonnepanelen. Ohja, hij rijdt ook lekker. Walter is er wel wijs mee!


Poepsjieke DAF

Poepsjieke DAF

Mestrijden is een aparte tak van transport. Als chauffeur ben je veelal op het platteland, en lekker buiten, maar de frisse lucht laat het wel eens afweten rond de mestauto. Toch hoeft het werkplezier er niet onder te lijden, net als het uiterlijk van de truck, zo bewijst Goossen Strijkert.


Zwaar buffelen

Zwaar buffelen

Onze fotojaarboek-chauffeur heet Maarten Smits en naast chauffeur is hij ook sjouwfeur. Maarten levert namelijk gymnastiekzaal-inrichtingen af, spel- en turn-toestellen, etc, en neemt de oude toestellen weer mee. En ook op die manier houden de apparaten een mens fit, zo blijkt. Want aanpakken, dat kan Maarten wel.


Praktijktest Scania R500

Praktijktest Scania R500

Een Scania in onze praktijktest, je zal wel denken, alweer? De reden is echter de cruise-control. Deze R500 heeft namelijk Scania’s Active Prediction, een systeem dat geïntegreerd is in de ACC en d.m.v. GPS-gegevens precies weet waar de truck is, en hoe de te volgen weg eruit ziet, inclusief hellingen! Hoogste tijd voor een test. Rijden we echt sneller en zuiniger?


Met de caravan op pad

Met de caravan op pad

De meeste chauffeurs hebben het niet zo op caravans. Maar Wouter Stolk heeft wel lol met die dingen, en dan vooral de sta-caravans. Met zo’n apparaat op een dieplader zijn we onderweg naar een bungalowpark in Renesse. Zwaar is ie niet met zes ton, overmaats ie wel, en daar komt een deel van het werkplezier voor Wouter vandaan!


Kenworth met DAF-hart

Kenworth met DAF-hart

Bij DAF ontwikkelden ze enkele jaren geleden de MX-motor. Die is sinds 2010 ook in Amerika verkrijgbaar als Paccar MX-engine in Peterbilts en Kenworths. En laten wij nu net zo’n mooi gestroomlijnde Kenworth mogen lenen van DAF voor een rij-impressie. Effe wennen, maar wow, wat een toptruck!


Topsport met paarden

Topsport met paarden

In het vervoer van exclusieve paarden geldt vooral één regel: super-rustig rijden. Maar het maakt chauffeur Dick Hekkelman niet uit of hij een duur Olympisch paard vervoert, of een handelspaard. “Ik behandel ieder dier met zoveel mogelijk zorg en liefde. Alleen zo verdien je het respect van een paard”, een waarheid als een koe, zo blijkt tijdens onze rit door Spanje en Portugal.


Super-Zweed met Hollandse trekjes

Super-Zweed met Hollandse trekjes

Hier in Nederland houden we wel van strak en mooi opgebouwde Scandinavische trucks. Maar in Zweden weten ze juist hun weg naar Nederland te vinden voor de opbouw van die trucks. Eigenrijder Per Brodde doet uitvoerig uit de doeken hoe hij te werk is gegaan.