*

| 11:43 | Jasper Egberts

Truckstar 08/2018

Dat het al flink zomer is zal niemand ontgaan zijn. En dus zijn ook de voorbereidingen voor het Truckstar Festival in volle gang en neemt ook de voorpret toe. Ter verhoging van de feestpret is bij Truckstar nummer 8 het Festival programmaboekje gevoegd. Daarin staat naast het complete baanprogramma een plattegrond van het tot feestterrein omgebouwde TT Circuit. Ook kun je hier kennismaken met de door onze lezers uitgekozen deelnemers aan de finale van de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland 2018.
De vakantietijd is ook de tijd waarin velen mijmeren over leven en werken in het buitenland. Meer rust en ruimte is vooral wat men zoekt. Zoals de vier Nederlandse chauffeurs die we in Finland bezochten. Of meer avontuur, zoals de Belgische Patsy in de VS zocht en de Ierse Paul als veerijder in de outback van Australië. Blijf je liever wat dichter bij huis, dan blijkt daar ook voldoende te beleven zoals je in de ritverslagen met Mark Verhoeven, Erwin Tijhoff en Hendrik Postma kunt lezen.
Truckstar nummer 8 ligt nu in de winkel. Uiteraard is Truckstar ook online te bestellen. In dat geval krijg je hem thuisgestuurd. Maar wil je echt niets missen, word dan abonnee – dat is altijd goed voor je.


Groene vingers, groene trucks

Hij groeide op in een tuindersfamilie in Ridderkerk en werkte van jongs af aan mee in het bedrijf dat letterlijk onderaan de fly-over van Ridderkerk naar de Van Brienenoordbrug staat. Maar hij had toen al meer oog voor de langsrijdende vrachtwagens dan voor de planten in de kas. We rijden mee met Mark Verhoeven, inmiddels eigenaar van een succesvol transportbedrijf.


Blij met een onderkoeld type

Patrick Sterckx verruilde in de jaren ’80 het Belgische geel-rood-zwart voor het geel met blauw van Zweden. Daar rijdt hij tegenwoordig op de Scania S730 Arctic Griffin van Ekdahl. Patricks droom om vrachtwagenchauffeur te worden is meer dan werkelijkheid geworden.


Met drie trailers door de outback

Vee rijden met drie trailers – dat kan alleen in Australië. Het is een hard en eenzaam beroep maar voor de kerels die het doen, is er niets mooiers op de hele wereld.


Diesel met een wolkje gas

Hendrik Postma verruilde zijn koeloplegger voor een fraaie bulktrailer. Een bijzondere switch. De R500 ziet er strak uit, maar ook onderhuids beschikt de trekker over niet alledaags technisch vernuft. Dat wordt ons duidelijk als Hendrik de trekker bij de LPG-pomp neerzet.


Schuurvondst met wow-factor

In ons land hebben verzamelaars vrijwel elke meter afgestruind. Toch zijn er nog schatten te vinden, zoals deze Volvo die in een Baarnse loods stond.


100 jaar meegaan met de tijd

In de loop der jaren zijn er heel wat familiebedrijven uit de transportsector verdwenen. Zo niet Burgler uit Noordhorn: dat viert zijn eeuwfeest.