| 15:18 | Truckstar Redactie

Truckstar 06/2013

Dit is een bijzondere koel-editie, met veel verhalen over koelauto’s, inclusief een prachtig stuk koelgeschiedenis. Maar we doen ook een Rijdt ‘m zelf naar Schotland met de nieuwe FH!


Van ijskar tot koelwagen

Van ijskar tot koelwagen

De truck was er eerder dan de koelwagen. Het heeft een hele tijd geduurd voordat er koelmachines waren die krachtig en betrouwbaar genoeg waren om gekoeld vervoer mogelijk te maken. In deze uitgebreide (foto-) reportage volgen we dit bijzondere aspect van de truckgeschiedenis. 


Op pad met de diepvriesman

Op pad met de diepvriesman

Een lage instap, veel contact met afnemers, een diepvriesopbouw en de ‘aan huis-leveringsgarantie’. We hebben het over de DiepVriesMan, en in dit geval is dat Dik van de Watering. Zijn SRV-ervaring kwam goed van pas toen hij met het werk begon.


Coole combi

Coole combi

MAN-dealer van Leeuwen heeft een heuse koel-combi als demo-voertuig. Een imposante truck, deze motorwagen met wipkar. We nemen de combi mee voor een rondje in Nederland. Onmiddellijk overvalt ons een touringcar-gevoel. Comfortabel is ie, maar hoe handig is ie om mee te werken?


De beste stuurman aan wal

De beste stuurman aan wal

In de haven van Yerseke vinden we op de kade een stuurman van een ander soort: chauffeur Jan Riedijk, die eigenlijk ook een soort mosselman is en stiekem ook zijn schipperspapieren heeft. We houden het vandaag echter op de Scania R620 van Jan. 


IJs en ijskoud onderweg

IJs en ijskoud onderweg

Omdat dit een erg ‘coole’ Truckstar is, stappen we aan boord bij de extreem (tot – 40) gekoelde MAN-bakwagen van chauffeur Alfred Smit. Hij bezorgt een ingrediënt voor kaasmakers. Vanwege de dikke isolatiewanden passen er maar dertien pallets in de truck!


Smullen voor truckliefhebbers

Smullen voor truckliefhebbers

Truckstops zijn er volop in Amerika. Die zijn een belangrijk onderdeel van het programma van de Amerikareis! In dit kleurrijke verslag lees en zie je het zelf, evenals de andere stops, zoals een bezoek aan de Peterbilt-fabriek, een scrap yard en de Mid-America Trucking Show.


Van erts tot truck

Van erts tot truck

Dit is het tweede deel in deze serie en we volgen een nieuwe etappe van de belangrijkste grondstof voor een nieuwe truck – ijzererts. We gaan van de ijzermijn in Noord-Zweden naar een hoogoven. Daar zien we hoe op spectaculaire wijze hoogwaardig staal gemaakt wordt.


Vertrouwd en toch Euro 6

Vertrouwd en toch Euro 6

Met een vernieuwd front, maar vooral met Euro 6-techniek is MAN helemaal klaar voor de toekomst. We reden met een Euro 6-TGS en genoten van het sturen en de trekkracht van de D2676-motor. Maar enkele minpuntjes kwamen we ook tegen tijdens deze rij-impressie.


Gezond en cool door de crisis

Gezond en cool door de crisis

De crisis raakt eigenrijders minstens zo hard als grotere bedrijven. Ferry Geerink kan er over mee praten. Door zijn hoofd koel te houden, kon hij zijn bedrijf gezond houden en kan hij zijn geliefde Engelandritten blijven rijden, en ook nog eens met een mooie truck!


Eigenzinnig en mooi

Eigenzinnig en mooi

Na de eerdere kennismakingen is het nu de hoogste tijd om te gaan werken met de nieuwe Volvo FH. En wel met een rit Schotland, niet de meest voor de hand liggende bestemming, maar wel net zo mooi en eigenzinnig als de nieuwe FH.