| 13:38 | Truckstar Redactie

Truckstar 06/2012

Het chauffeursvak is allang geen mannenberoep meer. Maar een beetje extra aandacht voor de vrouw op de truck mag wel! Daarom is deze Truckstar een nummer vol vrouwen, die in verschillende segmenten van het vak een wereldbaan hebben.


Klassieke Kenworth W900A

Klassieke Kenworth W900A

Een Kenworth is in Nederland sowieso een opvallende verschijning. Als ie dan ook nog eens oud is, strak zwart is en bestuurd wordt door een man die een kruising lijkt tussen ZZ-Top en Sinterklaas, dan is het plaatje compleet. We hebben het over de ‘Chopper Dokter’, een bekende verschijning in de kop van Noord-Holland, die de truck in 1999 uit het zonnige Californië naar Nederland verscheepte en helemaal opknapte.


Brabants bont

Brabants bont

Het opbouwen van een truck is niet makkelijk. Als eigenrijder wil je de truck mooi en opvallend maken, maar niet over de top. Een uitdaging, en eigenrijder Peter van Helvoirt ging die graag aan. Zijn Volvo FH460 is het sprekende resultaat. Of je de kleuren mooi vindt of niet, feit is dat er uiterst strak, origineel en goed geslaagd ontwerp staat. Peter licht graag een tipje van de sluier op. 


Vrouw in de vaten

Vrouw in de vaten

Mandy Jacobs is onze fotojaarboek-chauffeur, en een natuurtalent, zo blijkt in het warrige verkeer rond Antwerpen. Op een ontspannen en uitstekend anticiperende wijze gaat het vlot, soepel, etc. We zijn onderweg naar het Noord-Franse Arras om daar een vracht IBC’s te lossen. Mandy is in dienst bij haar vaders transportbedrijf en die mag blij zijn met zo’n chauffeur!   


Toeren bij de boeren

Toeren bij de boeren

Erna Straus was er eventjes tussen uit om haar kinderen groot te brengen. Maar sinds een paar jaar rijdt ze weer, en wel op een dikke Actros met bulkoplegger met veevoer. Erna reed eerst met vel plezier internationaal bij Heisterkamp. Het werk van nu is anders maar geniet er zichtbaar van, ook al kan ze de verschillen tussen toen en nu duidelijk zien.


Opzij voor Claudia

Opzij voor Claudia

“Als collega’s zien dat ik me op dezelfde manier inzet als de anderen en mijn werk goed doe, dan krijgen ze vanzelf respect voor mij”, zegt een lachende Claudia Bas. Ze bestuurt iedere dag een Volvo FE huisvuil-auto in en rond Apeldoorn en vindt het een topbaan: “Mij krijgen ze hier niet zo gauw meer weg!”


Stel achter het stuur

Stel achter het stuur

Suus wilde eigenlijk helemaal geen chauffeur worden, maar toen haar vriend Tom vroeg of ze mee wilde op de truck, leek het haar wel wat. “Toen ik twintig was had ik alle papieren en ik heb nog geen moment spijt gehad”, zegt ze. Nu zitten ze bijna een jaar samen op een DAF XF105, in de bloemen en rijden ze op Oostenrijk, Slovenië en Kroatië.


’Nobody’s wife’

’Nobody’s wife’

In januari 1989 was Linda Jaarsma ‘chauffeur van de maand’ in Truckstar. Nu is ze eigenrijder, heeft ze een riante Scania R-serie – met een onbekend aantal paardenkrachten – en rijdt ze voornamelijk met autobanden op Noorwegen. “Het is gewoon My Way of Life”, zegt Linda, die die tekst op de Scania heeft laten spuiten: een prachtleven!


Wat is dít gaaf!

Wat is dít gaaf!

Voor de Truckstar vrouwendag kwam een tsunami aan aanmeldingen binnen. DAF werkte graag met ons mee, en zo konden 25 zeer enthousiaste dames uitgebreid op vier dikke DAF’s rijden. “Hier heb ik 23 jaar op gewacht. Wat is dit gaaf!” zegt de 23-jarige Melanie Graafland.


De meiden van Meijndert

De meiden van Meijndert

Een vrouw op de truck trekt toch nog een beetje de aandacht, zo blijkt als we meerijden met Janneke Breure. Zij is echter niet de enige vrouw bij Rien Meijndert International. Kelly Zegwaard zit ook op een dikke truck. In Rotterdam wordt het even stil als Janneke een krappe balieruimte binnenkomt. “Als vrouw ben je nou eenmaal in de minderheid”.


De lessen van Dorien

De lessen van Dorien

Dorien Hielkema haalde een jaar geleden het nieuws omdat zij de jongste vrouwelijke vrachtwagen-rij-instructeur van Nederland was. In eerste instantie wilde Dorien schoonheidsspecialiste worden, maar dat liep anders. Toen de rijschool van haar vader plots een vervanger nodig had, moest Dorien inspringen, en sloeg de vonk over.


De Tielbeke-dames

De Tielbeke-dames

Bij Tielbeke uit Lemelerveld werken sinds kort elf door het bedrijf zelf opgeleide chauffeuses. Door de komst van de dames is de sfeer in het bedrijf er duidelijk op vooruit gegaan, en wat betreft de meiden zelf: die zijn zo enthousiast, dat je het zelf maar moet lezen!


De Truck van het Jaar-verkiezing

De Truck van het Jaar-verkiezing

Eind april was het zover: Zeven lange-afstands trucks stonden klaar om drie dagen lang door 21 zorgvuldig geselecteerde testchauffeurs op alle fronten aan de tand gevoeld te worden. De uitslag wordt in Truckstar 7 bekend gemaakt maar je leest nu alvast een mooi testverslag.