Truckstar 05/2014
Truckstar nummer 5 staat in het teken van opleidingen. We lichten enkele opmerkelijke code 95-cursussen toe, we doen een pretles op een losse trekker, maar we stellen ons ook de vraag of het hele vakbekwaamheidsgebeuren wel nut heeft, of dat we alleen maar voor de punten meedoen. Daarnaast kruipen we lekker achter het stuur en we maken een mooie rit naar Zuid-Duitsland met een Iveco Strator.
Van drie verhalen hebben we enkele extra foto’s online gezet, die niet in het blad staan: klik hier voor deze extra foto’s.
Een bak vol potjes
Piet Vriezema (73) begon op zijn veertiende als bijrijder maar werd vier jaar later chauffeur en weer vijf jaar later eigenrijder en transportondernemer. Veel werk bestond in de jaren zestig uit het vervoer van aardewerken draineerbuizen en het is daarom ook geen wonder dat die achterop de prachtige Volvo L475 van Piet liggen.
Restyling op z’n Engels
De knettergele Scania 164 580 torpedo van Mathew Logan zal weinigen ontgaan zijn tijdens het Truckstar Festival 2013. Maar wat niet iedereen weet, is dat de Scania een ex Vaex-auto is, die een heftige make-over onderging, voordat ie vanuit de nieuwe thuisbasis Manchester aan de slag kon.
Gewoon is gek genoeg
Onze Fotojaarboek-chauffeur is niet meer degene die de foto van de zilvergrijze Volvo FH instuurde. Dat staat een leuk verhaal met de huidige chauffeur, Roel Schotte, gelukkig niet in de weg. We gaan rode tulpen laden en maken er geholpen door een lekker zonnetje een mooie zaterdag van.
Mike kan het wel
Mike Eshuis uit Vriezenveen is chauffeur op een bestelbus en neemt nu plaats in een lestruck. Niets bijzonders toch? Toch wel: Mike is kerngezond maar heeft een afwijking aan de halswervel-kolom. Hij kan zijn nek niet draaien en zou daarom nooit chauffeur kunnen worden…
Weg met dat luie zweet
Eén van de Code 95-cursussen die je in Nederland kunt volgen heet ‘Leefstijl’. Gezondheid legt namelijk veel gewicht in de schaal en de eigenaar van Koeltrans, Günther Maters, denkt er net zo over. Hij stuurt zijn chauffeurs dan ook naar deze cursus. Maar wat denken de heren er zelf van?
Eigenrijder worden tijdens de recessie
Wil je eigenrijder worden, dan heb je een verklaring van vakbekwaamheid nodig, en die verkrijg je na een dure opleiding die ook nog eens veel tijd en moeite kost. Is dat wel de moeite waard in tijden van recessie? Yvette Olbertz van opleidingsinstituut OUB geeft antwoord.
Niet alleen voor de punten
Het voelt goed om met iets zinnigs bezig te zijn. Dus als je dan toch die nascholing moet doen, mag het dan ook nut hebben? Veel transport-ondernemers zien de Code 95 echter als een dure, administratieve last, zo blijkt, terwijl chauffeurs er veelal een vrije zaterdag voor op moeten offeren. Kan het ook anders?
Pretles met een torpedo
Kreeft Opleidingen geeft pretlessen met de truck. Pret én les? Kan dat samen? “Veel automobilisten lijkt het interessant of een kick om eens ’n uurtje in een truck te rijden”, legt eigenaar Gert-Jan Kreeft uit, die hiervoor een Volvo NH aanschafte. Wij stuurden twee van onze eindredacteuren met B-rijbewijs erop af.
Communicatie en agressie
Een cursus communicatieve vaardigheden en agressie voor de code 95. Wat heeft dat nu met ons chauffeursvak te maken. Meer dan je misschien zou denken. Deze cursus wordt bij Opleidingscentrum Westpoort goed bezocht, waaronder door ons.
Een frisse kijk op gevaar
Stel je bent chauffeur op een betonmixer. Mooi werk maar je begeeft je wel dagelijks in twee risico-gebieden: de bouw en het verkeer. Een op maat gemaakte cursus lijkt daarom geen overbodige luxe en bij Cementbouw krijgen alle 160 chauffeurs die ook. Wij namen een kijkje.
Jaar van de waarheid
In heel Europa moeten chauffeurs aan het einde van dit jaar hun 35 Code 95-punten gehaald hebben. Behalve in Nederland waar dit pas in 2016 hoeft. Maar hoe doen al die landen dit? In Frankrijk lukt het ze, van Oost-Europa zijn geen gegevens bekend en Italië heeft al een jaar uitstel aangekondigd…
Laten rollen is pure winst
Voor de verplichte nascholing volgt Truckstar-medewerker Sjaak van de Groep de cursus Het Nieuwe Rijden. Daarvoor stapt hij aan boord van één van de dikste lestrucks van Nederland: een fel geel-blauwe Scania R500 voorloopas-trekker met oplegger van Wierks. Wow! Nu nog netjes rijden.
Kleintje met truck-genen
De Fuso Canter is flink vernieuwd. Technisch is ie weer helemaal bij en bovendien is het met GVW’s van tussen de 3,5 en 8,6 ton een echte vrachtwagen. Het interieur doet echter wat gedateerd aan, maar de hybride-techniek is wel weer helemaal van deze tijd.
Fraai verpakte bloemen
Ronald Eekhof rijdt wekelijks zijn orchideeënlijn naar Zweden. Een dubbelbemande rit van zo’n 3.500 kilometer. Ronald koopt en verkoopt de orchideeën zelf en als verpakking onderweg fungeert een stijlvolle Scania wipkarcombi. Wij namen een kijkje bij deze auto.
Exclusief bulkwerk
De begrippen exclusief en bulk staan in principe haaks op elkaar. Maar dit keer niet: wij trekken met de allereerste Euro 6 Iveco Strator een bulkoplegger geladen met plastic korrels naar het zonnige Zuid-Duitsland.