| 16:32 | Truckstar Redactie

Truckstar 05/2013

Zo vader zo zoon, dit spreekwoord gaat totaal op als je de twee Scania’s op onze cover ziet van vader Peter en zijn zoon Rob. In dit nummer onthullen we ook welke truck de 500-puntentest wint – waarbij de nieuwe XF en FH grote kanshebbers zijn – en we zoeken de Alpen nog een keertje op.


Een slanke Amerikaan

Een slanke Amerikaan

De Chevrolet 4400 is een vrachtwagen van vlak na de oorlog: verrassend comfortabel, erg mooi en, net zoals veel van zijn Amerikaanse tijdgenoten, aangedreven door een benzinemotor. Jan van Geffen kwam deze 400 in 1988 op het spoor en knapte de wagen met veel liefde op.


Zo vader zo zoon

Zo vader zo zoon

Robert van den Herk is negentien jaar en is op mooie wijze in de voetsporen van zijn vader Peter getreden, die eigenrijder is. Beiden rijden met prachtig uitgevoerde Scania R-series. We stappen aan boord bij Robert en zelfs in het donker zien we meteen dat dit niet zomaar een truck is. 


Klaar voor een nieuw leven

Klaar voor een nieuw leven

We schreven er op onze website eerder al over: de woeste Scania 3-serie torpedo van de Brit John Wootton die zichzelf en zijn transportbedrijf verhuist naar Australië. Hij liet de auto helemaal verbouwen voor een nieuw leven Down Under, maar die verbouwing gebeurde gewoon hier, in Barneveld.


Rij-impressie DAF LF Hybrid

Rij-impressie DAF LF Hybrid

Inmiddels rijden er al tientallen hybride LF’s rond. Niks bijzonders meer dus, maar wel de moeite waard om eens mee op pad te gaan. Dat doen we in DAF-stad Eindhoven. Het rijden met de hybride LF blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn, maar heeft wel enkele grote voordelen.


Alpenkruiser

Alpenkruiser

Met Arend van der Hoeven doen we een heerlijke Alpenrit. We rijden door Zwitserland, Italië en Oostenrijk, maar in Zwitserland rijdt Arend de Scania direct de trein op. Huh? Maar zo gek is die trein nog niet. Je wint er uren mee en ontloopt de controles langs de weg.


Optimisme in Amerika

Optimisme in Amerika

Onze Amerikareis eindigde met een uitgebreid bezoek aan de Mid-America Trucking Show en daar was de sfeer optimistisch. De Amerikaanse markt krabbelt inmiddels weer op uit de recessie. Maar je wordt ook vrolijk van de dikke trucks die in grote getale stonden te glimmen.


Van ijzererts tot truck

Van ijzererts tot truck

Ooit afgevraagd wat er allemaal komt kijken bij de bouw van een truck? Voor de bouw van een Volvo FMX begint het verhaal in Noord-Zweden. Daarom reisden we daarnaartoe, en begint het eerste deel van de korte serie in een Noord-Zweedse ertsmijn. Een interessant gebeuren, die ertswinning.


Fluitend aan het werk

Fluitend aan het werk

Fluitend op de bok, dat zeggen we over eigenrijder Kees Verhoef. Zijn truck, een prachtige strakke FH, leidt echter een heel ander leven. Door de weeks is de truck hard aan het werk terwijl ie zich in de weekenden graag laat bewonderen als showtruck.


XF en FH tegen de rest

XF en FH tegen de rest

Een bijzonder interessante 500 puntentest. De nieuwe XF en FH nemen het op tegen de rest, bestaande uit de MAN TGX, Scania R-serie en Mercedes Actros. Is die nieuwe FH echt zo goed als we denken dat ie is? Of scoort de nieuwe DAF hoge ogen?


Citytrailer in de lijndienst

Citytrailer in de lijndienst

De meeste citytrailers rijden gewoon binnenland. Zo niet die van bloemenlijnrijder Ben de Vries. Daar staat een riante DAF XF 105 SSC onder en daarmee zullen we het wel redden richting Zuid-Duitsland. Koning winter deelt echter nog een onverwacht tikje uit en de BAG zet ons aan de kant…


DAF-familie compleet

DAF-familie compleet

Na de XF waren nu de CF en LF aan de beurt om gepresenteerd te worden. Op het eerste gezicht twee mooie trucks, waarin de lijn van de nieuwe XF heel duidelijk doorgetrokken is. Maar onderhuids en in de cabines is natuurlijk ook veel veranderd, én we hebben een nieuwe 11 liter-motor.