*

| 14:57 | Jasper Egberts

Truckstar 03/2018

Voor echte winterse omstandigheden moeten we het hogerop zoeken – of meer oostelijk. Nu zitten de meesten van ons niet te wachten op kou en gladde wegen, maar een uitnodiging voor een beetje stoeien met Scania’s in de sneeuw is natuurlijk een ander verhaal. Na deze ‘wintersport’ mochten we mee met Wouter de Koning naar de Baltische staten, voor een lange rit door het pikkedonker bij -10 graden Celsius. Een bijzonder verhaal is dat van Bé en Magriet Haaijer die helemaal naar Mongolië reden in hun omgebouwde Mercedes 917 4×4. Dichter bij huis, in het schone Zeeland, vullen Rinus Welleman en Peter Braam de dagen met het transport van uien, rijden we mee met Sander Jager die ondanks zijn dyslexie toch zijn diploma’s haalde en gaan we een dagje mee met Robin Holsappel, die vanuit een bijzonder perspectief trucks fotografeert. Dit en nog veel meer, lees je in de nieuwste Truckstar. Truckstar nummer 3 ligt nu in de winkel en is uiteraard ook online te bestellen. In dat geval krijg je hem thuisgestuurd. Maar wil je echt nooit meer iets missen, word dan abonnee.


Winter op z’n Baltisch

Wouter de Koning is mijn gastheer de komende dagen. We gaan samen naar Võru, een plaats in Estland, tegen de Russische grens. Enkele weken geleden is daar een trailer met een 40-voets container geparkeerd en nu moet hij weer terug. Als we in het Litouwse Klipeida de boot afrijden, is het 10 graden onder nul en tijdens de rit naar Võru zal het ook niet veel warmer worden. Welkom in de Baltische winter.


Met een Walking Floor in het groenafval

Voor Marc Bertens was 2017 een topjaar. Hij kreeg een nieuwe Volvo FH en hij trouwde zijn lief, Marjolein. Marc rijdt met groenafval en zijn bak krijgt nogal eens klappen te verduren, door de grote kranen die de lading erin beuken. ,,Daar moet je tegen kunnen als je met een Walking Floor rijdt.’’ In het pikkedonker maakt hij het dak van de trailer open en gaan de kerstbomen erin.

dikken,


Wennen aan sneeuw en ijs

Als het hier sneeuwt, loopt alles vast. We zijn er niet op ingesteld en hebben er niet het juiste materiaal voor. Voor Scania reden om klanten en journalisten uit heel Europa te laten ondervinden wat er met moderne trucks allemaal mogelijk is in de sneeuw en de kou. Een verslag vanuit de Noorse wintersportplaats Trysil, vlak bij de Noors-Zweedse grens. Daar kun je naar hartenlust in winterse omstandigheden rijden.


Retourtje Mongolië

Bé en Magriet Haaijer droomden ervan ooit eens een grote reis te maken. Waarheen wisten ze nog niet, maar wel dat het niet met een tupperware-camper zou gebeuren. Als gepensioneerd chauffeur is Bé graag met een grote wagen onderweg. Zeven jaar geleden kochten ze een Mercedes 917 4×4 uit 1994 met 134 duizend kilometer op de teller. Na twee jaar werken was de Mercedes klaar en begonnen ze in maart 2017 aan hun grote reis.


Altijd met uien in de weer

Rinus en Peter rijden voor Monie, een uienverpakker. Dat verloopt volgens een vast stramien. ,,Rinus en ik rijden elk naar een boer, pikken daar de uien op en keren dan terug. Bij de fabriek zetten we de volle trailer bij een losplaats en gaan met een lege trailer weer terug naar de boer. Zo maken we meerdere ritten op een dag.’’ Elke dag met 36 ton uien op pad, dat moet wel in tranen eindigen. Maar nee: Rinus Welleman en Peter Braam worden er blij van.


Elke dag in de olie

Waarmee we niet willen zeggen dat collega Leo van Putten lallend over de weg slalomt! Nee, niets van dit alles. Leo vervoert brandstoffen en dat werk neemt hij uiterst serieus. ,,Ik houd zelf bij welke brandstoftanks van de klanten moeten worden bijgevuld, zo heeft de klant er geen omkijken naar.’’


Vliegen met die kist

Grijzer dan afgelopen decembermaand is het in 100 jaar niet geweest. Maar het grauwe weer blijkt geen effect te hebben op het opgeruimde gemoed van Johan Vos uit Krabbendijke. Nog in het donker staat hij ’s ochtends de auto te schrobben en te boenen zodat de V8 blinkt. Want hij voelt zich zo vrij als een vogel wanneer hij met zijn MAN TGX V8 appels en peren rijdt.