Macedonische chauffeur toch vervolgd
| 11:59 | Korneel Luth

Macedonische chauffeur toch vervolgd

Een Zweedse rechtbank gaat een Macedonische chauffeur die eerder vrijgesproken was, toch vervolgen.

De Macedonische chauffeur werd in oktober 2014 aangehouden door de Zweedse politie en gearresteerd. Tijdens een controle bleek dat hij zijn papieren had gekocht.

De man reed met een vervalst Bulgaars rijbewijs en ook zijn paspoort bleek vals. Hij werkte als chauffeur met een truck van Norrköpings Transport AB, dat op zijn beurt voor het Deense DSV charterde met goederen voor de Zweedse supermarktketen ICA.

Här Stannar Sverige

In de rechtszaak in Sundsvall, die op de arrestatie volgde, werd de Macedoniër vrijgesproken. De man was namelijk rustig gebleven tijdens zijn arrestatie en had niet gelogen tijdens de zitting van de rechtbank.

De vrijspraak leidde tot grote verontwaardiging in heel Zweden, helemaal in het wegtransport. Chauffeurs begonnen de actiegroep Här Stannar Sverige – hier stopt Zweden. Een maand lang stonden in Zweden om twaalf uur ’s middags en twaalf uur middernacht trucks een kwartier lang stil.

Hoger beroep

Een Zweedse officieer van justitie heeft de zaak echter weer opgepakt en is in hoger beroep gegaan. De nieuwe zaak dient op 28 september. Een uitspraak wordt midden oktober verwacht. Over waar de betreffende chauffeur zich momenteel bevindt, en of hij zich gaat melden bij de rechtbank, is niets bekend. 

Deze actiegroep Här Stannar Sverige heeft op Facebook momenteel meer dan 16.000 leden en nog steeds staan iedere dag trucks om twaalf stil uit protest tegen alle oneerlijke concurrentie en alle gerommel en gesjoemel door lieden die op een onprofessionele wijze aan wegtransport doen.

Lees ook:

Zweedse chauffeurs komen in actie

Zweedse chauffeurs staan stil

Nu wel Zweedse straf frauderende chauffeur

Foto: Zweedse politiecontrole (van Facebook-pagina Här Stannar Sverige)

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie