code 95
| 11:05 | Arjan Olsthoorn

Kosten vervangend rijbewijs lopen per gemeente flink uiteen

De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs zijn sterk afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Veel gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. Ook deze verschillen flink per gemeente.

De totale kosten voor een nieuw rijbewijs variëren van 32,95 euro tot 102,45 euro. De tarieven voor spoedaanvragen zijn uiteraard hoger en liggen tussen 67,05 euro en 136,55 euro. Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Maximumtarief
Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de standaardaanvraag van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert zelfs een iets hoger tarief.

Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskostencomponent’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro.

Vermissingskosten
Ook in de zogenaamde vermissingskosten zijn grote verschillen te zien. Deze kosten voor vermissing of diefstal mogen gemeenten sinds 2014 niet langer in rekening brengen voor verloren of gestolen reisdocumenten en ID-kaarten. Maar bij rijbewijzen mogen gemeenten wel vermissingskosten in rekening brengen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem liggen de vermissingskosten met 63 euro het hoogst. De vermissingskosten in Deurne zijn met 10,15 euro het laagst.

Spoedaanvraag
De meeste gemeenten zitten op één lijn wat betreft de aanvullende kosten bij spoedaanvragen. Veel gemeenten rekenen hiervoor namelijk een toeslag die rond de 34 euro schommelt. Maar er zijn uitzonderingen. Zo rekenen de gemeenten Nijmegen, Hof van Twente en Etten-Leur hiervoor bedragen van boven de 40 euro.

Doordat gemeenten zelf verschillende kosten rekenen bij verlies of diefstal van een rijbewijs, lopen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs flink uiteen. In Veldhoven krijg je voor een totaalbedrag van 32,95 euro een nieuw rijbewijs. In Arnhem kost het je in totaal 102,45 euro.  De totaalkosten voor een vervangend rijbewijs met spoed liggen in Veldhoven op 67,05 euro en in Arnhem maar liefst op 136,55 euro.

Verzekering
“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig document kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor het Rijbewijs Kostenoverzicht van Nederland.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie