Korting Noorse boete voor 'arme Zweed'
| 10:47 | Truckstar Redactie

Korting Noorse boete voor ‘arme Zweed’

Een Zweedse chauffeur die in Noorwegen een boete kreeg, zag tot zijn verbazing dat het boetebedrag gehalveerd werd.

De Zweedse chauffeur, Ulf Ander Andersson (61), reed afgelopen maart in Noorwegen met een truck van zijn Noorse baas. Tijdens een controle bleek dat de remmen van de truck niet naar behoren functioneerden, en hij kreeg een boete van 8.000 Noorse kroon, iets meer dan duizend euro.

Lager inkomen
Die boete werd onlangs door de Noorse politie gehalveerd omdat hij Zweeds is, en daarom een lager inkomen zou hebben dan zijn Noorse collega’s.

“Ik ben dankbaar voor de korting, maar ik vind het bijzonder vreemd”, zei Andersson in een reactie tegen de Noorse krant VG. “Ik verdien namelijk eigenlijk iets meer dan mijn Noorse collega’s aangezien de Zweedse kroon wat zwakker is, en ik in Zweden woon. Dat hadden ze bij de politie wel kunnen bedenken”, aldus Andersson.

Inwoners van Noorwegen zijn op papier wel een stuk rijker dan hun Zweedse buren. Het Noors bruto binnenlands product per hoof van de bevolking is bijna 52.000 dollar, tegen 38.000 dollar voor Zweden. In Nederland is dit ruim 40.000 dollar, (gegevens voor 2010).

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie