Koning
| 13:40 | Arjan Olsthoorn

Koning bezoekt grensbewaking Hoek van Holland

Koning Willem-Alexander heeft op dinsdag een bezoek gebracht aan de marechausseebrigade Zuid-Holland in Hoek van Holland. Hij werd er samen met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid bijgepraat over maritieme grensbewaking en de problematiek met inklimmers.

De koning en staatssecretaris spraken met grensbewakers, vertegenwoordigers van Stena Line, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Openbaar Ministerie Rotterdam en de Dienst Terugkeer & Vertrek. Het ging onder meer over de impact van het werk.

Mensonterend
In 2019 trof de Koninklijke Marechaussee ongeveer 900 inklimmers aan. Medewerkers komen benarde en mensonterende situaties tegen: mensen in luchtdichte en kleine ruimtes achterin trailers. Daarnaast zorgt inklimmen voor economische schade: vrachtwagens worden vernield en ladingen worden afgekeurd door het openen van containers.

Koning

De koning en staatssecretaris Broekers-Knol in gesprek met marechaussees. Foto: Koninklijke Marechaussee

Ook bezocht de delegatie een controlepost om te zien welke opsporingsmiddelen en -innovaties worden ingezet, zoals honden en een camerasysteem. Het gezelschap hoorde ook over het complexe mensensmokkelonderzoek dat verband houdt met inklimmers.

Migratiehond Duncan
Sinds een piek in 2016 is de aanpak geïntensiveerd. De marechaussee kreeg extra capaciteit en honden. Wachtmeester-1 Mirella benadrukte de meerwaarde van haar migratiehond Duncan. In zijn nog korte loopbaan heeft Duncan al tientallen inklimmers gevonden.

Brigade Zuid-Holland bestaat uit ruim 200 medewerkers en is actief op Rotterdam-The Hague Airport en in de zeehavens. De maritieme grensbewaking vindt voornamelijk plaats in Hoek van Holland en Europoort. Het werk bestaat uit paspoortcontroles, maar de marechaussee let ook op signalen van identiteitsfraude of mensensmokkel.

Bron: Koninklijke Marechaussee

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie