exside
| 09:11 | Arjan Olsthoorn

Knapen introduceert de Exside: schuifvloertrailer met zijdeuren

“Een schuifvloertrailer met zijdeuren moet dezelfde toegankelijkheid bieden als een schuifzeiltrailer.” Met deze overtuiging werd bij Knapen Trailers in 2016 een bijzonder project gestart. De ontwikkeling van een schuifvloertrailer mét zijdeuren, maar zonder middenstijl. Na 4 jaar intensieve ontwikkeling en testen presenteert Knapen nu de Exside.

De multi-inzetbare trailer is ontwikkeld met een scherpe focus op de kostprijs van de transporteur. Tijdens het project is sterk vastgehouden aan de filosofie om oplossingen te bedenken die vooral heel eenvoudig zijn. Constructies met een hoog technisch risico zijn bewust uit de weg gegaan. De verschuifbare middenstijl van de Exside vormt een belangrijke spil op het gebied van Lowest Cost of Ownership. Door de middenstijl aan de kant te schuiven wordt het risico op beschadiging, bijvoorbeeld bij contact met een heftruck, aanzienlijk kleiner. Mocht de middenstijl toch beschadigen, dan is een losse stijl snel en kostenefficiënt te vervangen. Een dergelijke schade komt bij een vaste middenstijl niet alleen eerder voor, maar heeft ook laswerk, spuitwerk en een lange stilstand tot gevolg.

Uitvoerig getest

Een schuifvloertrailer heeft geen luxeleventje, daarom nemen ze alleen genoegen met volledige wintertesten. De Exside is met zijn verschillende uitvoeringen uitvoerig getest, allemaal met een veelvoud van verschillende bulk- en stukgoedladingen. Scandinavië biedt lange en strenge winters, maar ook grote afstanden, veel krappe haarspeldbochten en hoge toegestane gewichten. Kortom: de ideale plek om goed te onderzoeken of de nieuwe oplegger de praktijktest kan doorstaan moeten ze bij Knapen hebben gedacht.

Als uitvinder van de schuifvloertrailer met zijdeuren heeft de fabrikant vanaf de allereerste test reeds 30 jaar ervaring met zijdeuren. Met een bulklading in de trailer moeten de gesloten zijdeuren in staat zijn om net zo veel druk te weerstaan als een vaste zijwand. Dag in, dag uit. Als uitvinder van dit concept heeft de fabrikant veel ervaring met technische uitdagingen die zijdeuren in een schuifvloertrailer met zich meebrengen.

Zijdeuren

Geen klant is hetzelfde en daarom kunnen de zijdeuren aan zowel de linker- als de rechterkant geleverd worden. Ook is het mogelijk om de zijdeuren een weerszijden te monteren. De trailer heeft geen deur-rails aan de onderkant. Na het openen van de zijdeuren koppel je de middenstijl los van de onderrand, de middenstijl hangt dan aan de bovenrand van de trailer in een rails. Hierdoor kan de middenstijl gemakkelijk aan de kant worden geschoven. Zowel de zijdeuren als de middenstijl hangen aan de onderzijde volledig vrij.

Tevens biedt de trailerbouwer de mogelijkheid tot een liftbare bovenbalk. Daarmee wordt de laadhoogte met nog eens 30 cm verhoogt. De hydraulische bovenbalk wordt vanuit één plek bediend. Dat kan handmatig (handpomp), maar ook volautomatisch.

Knapen Exside

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie