| 21:54 | Korneel Luth

Kansen voor LZV naar Duitsland

De Duitse transportminister Alexander Dobrindt streeft naar een ‘grensoverschrijdende inzet’ van LZV’s.

Dat meldt het Duitse vakblad Trans Aktuell. Met de uitspraak van minister Dobrindt komt de grensoverschrijdende inzet van Nederlandse LZV’s naar Duitsland een stap dichterbij.

Met de LZV Duitsland in kunnen is een grote wens van Nederlandse transportbedrijven. “Op bilateraal niveau bekijken we de mogelijkheden voor een grensoverschrijdende inzet”, zegt minister Dobrindt, die daarmee aangeeft met individuele buurlanden afspraken te willen maken.

Nederland en Denemarken

Duitsland heeft twee buurlanden waar de LZV gemeengoed is: Nederland en Denemarken. In Duitsland zelf krijgt de LZV maar moeizaam voet aan de grond. Momenteel is er wel een proef gaande waar 59 bedrijven aan meedoen met in totaal slechts 149 LZV’s of ‘Lang LKW’s’.  

De LZV’s mogen maximaal veertig ton wegen of 44 ton als het om gecombineerd vervoer gaat. Er is – en was – veel weerstand tegen de langere (niet zwaardere) trucks, vooral vanuit de spoorweglobby die graag van ‘monstertrucks’ en ‘gigaliners’ spreekt.

Het invloedrijke VDA (Verband der Automobilindustrie) heeft zich daarentegen achter de LZV geschaard en ook achter de grensoverschrijdende inzet hiervan.

Positieve resultaten

Komende herfst verschijnt een slot-evaluatie van de Bundesanstalt für Straßenwesen aangaande de Duitse LZV-proef. “Ik reken opnieuw op zeer positieve resultaten en heb bedrijven de toezegging gedaan dat we in dat geval doorgaan met de LZV. Ik hoop dat we in de toekomst meer weggedeeltes aan het netwerk kunnen toevoegen”, zegt minister Dobrindt. 

Duitse LZV’s mogen binnen de Europese regelgevingin in principe ook in Nederland rijden en andersom. Daarvoor moeten Nederland en Duitsland elkaar formeel toestemming geven. Momenteel staat in de Nederlandse LZV-regelgeving dat buitenlandse LZV’s voorzien moeten zijn van een LZV-attest, te verkrijgen na een RDW-keuring. Uiteraard gelden dan alle Nederlandse LZV-route’s en beperkingen ook voor de Duitse LZV’s.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie